JVOZ

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
JVOZ

JVOZ staat voor Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland. Deze jeugdvoetbal-organisatie werd in september 2004 opgericht door Dennis de Nooijer, Gerard de Nooijer en Dolf Roks.

De wedstrijden van JVOZ worden gespeeld op het veld van VC Vlissingen, foto: Footballculture.com

Doelstelling

Het doel van de voetbalopleiding is de ontwikkeling van talentvolle Zeeuwse jeugdvoetballers tussen 8 en 18 jaar via trainingen en wedstrijden te stimuleren. Door het ontbreken van een profclub in Zeeland moeten talentvolle Zeeuwse voetballertjes anders vaak heel ver weg voor trainingen en wedstrijden bij profclubs buiten de provincie Zeeland. Daar is voor ouders en spelers vaak heel veel tijd mee gemoeid en er blijft daardoor vaak weinig vrije tijd over voor de jonge voetballers.[1]

Werkwijze

Om voor JVOZ in aanmerking te komen kunnen jonge voetballers meedoen aan de zgn. talentendagen. Op deze dagen worden jonge spelertjes beoordeeld op hun vaardigheden op een aantal onderdelen van het voetbal, bijv. passen en trappen, inzicht, techniek, motoriek, snelheid etc. De beste spelertjes kunnen hun voetbalopleiding daarna bij JVOZ voortzetten. Wel krijgt elk spelertje aan het eind van elk seizoen een soort 'rapport'. Als daarin wordt vastgesteld dat er te weinig progressie is geboekt moeten de spelertjes in principe terug naar hun oude club.

Dennis de Nooijer aan het werk bij JVOZ (2008), foto: PR, Bron: De Faam/De Vlissinger, 1 okt. 2008, pag. 47

Bij JVOZ wordt 3 tot 4 keer per week getraind. Indien noodzakelijk worden de spelertjes per busje naar de trainingen gehaald en gebracht.

Na hun opleiding bij JVOZ kunnen de jonge voetballers in principe terug naar hun oude club, die dan profiteert van de toegenomen vaardigheden van de speler. In de praktijk stromen vele jonge spelers echter ook door naar een profclub buiten Zeeland.

Locatie

In de eerste jaren van het bestaan van JVOZ vonden de trainingen en wedstrijden plaats op een centraal gelegen plaats in Zeeland, in Kortgene. Omdat er vanaf 2006 een samenwerkingsverband ontstond met het Scheldemondcollege in Vlissingen, waardoor school- en trainingstijden beter op elkaar konden worden afgestemd, is men in 2012 in Vlissingen (terrein Baskensburg) en Oost-Souburg (sportpark De Alblas) gaan voetballen. In Vlissingen deelt men het complex met de clubs Zeeland Sport, GPC Vlissingen en VC Vlissingen.[2]

Competitiewedstrijden

Tussen 2004 en 2006 kon er door talentvolle jeugdvoetballertjes alleen worden getraind bij JVOZ. Vanaf 2006 deed JVOZ onder de naam Cortgene/JVOZ mee aan de KNVB-competitie. In de praktijk bleek het niveauverschil tussen de trainingen bij JVOZ en de zaterdagse wedstrijden bij hun oude club toch te groot en niet goed voor de ontwikkeling.[3]

Teams

JOVZ c1 in actie tegen SC Feyenoord (2012), foto: Lex de Meester, Bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 2 april 2012, pag. 40.

JVOZ kent alleen jeugdteams, geen eerste elftal. Er is een A1 (ca. 16-18 jr.), een B1 (ca. 15 jr.) en B2 (ca. 14 jr.), een C1 (ca. 13 jr.) en C2 (ca. 12 jr.) en een D1 (ca. 11 jr.) en D2 (ca. 10 jr.). Verder is er voor de meisjes een C1.

Bij de A1 is Romeo van Aerde de trainer. Bij de B1 is dat Dolf Roks, bij de B2 Niels Slager, bij de C1 Joshua van Dolder en Ruud Pennings. Rogier Veenstra is trainer bij de C2, bij de D1 Jan Poortvliet en bij de D2 Marcel Lourens. Bij het meisjesteam Cock Passchier. Bart van Wuijckhuijse is bij alle teams betrokken als keeperstrainer.

JVOZ A1 speelt momenteel in de 3e divisie B, B1 in de 2e divisie B, B2 in de 3e divisie B, C1 in de 2e divisie, C2 in de 3e divisie, D1 in de 1e divisie en D2 in de 2e divisie. Het meisjesteam komt op dit moment uit in de 2e klasse C21.

Samenwerking

Tussen 2006 en 2010 werkte JVOZ nauw samen met de jeugdopleiding van Feyenoord. Vanaf 2010 is men een samenwerkingsverband aangegaan met FC Twente. Dit betekent in de praktijk dat FC Twente assisteert op voetbaltechnisch, maatschappelijk en commercieel gebied, terwijl JVOZ FC Twente de eerste keuze geeft bij het contracteren van talenten. Daarnaast vinden er wederzijds stage-uitwisselingen plaats en is er kennisuitwisseling. Overigens wordt de samenwerking met FC Twente vanaf de zomer 2015 niet meer voortgezet vanwege bezuinigingen bij FC Twente. Wel is intussen een nieuw samenwerkingsverband opgestart met de oude partner Sparta.

Naast samenwerking met een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) is er vanaf 2006 ook samenwerking met het Scheldemondcollege in Vlissingen. Vele jonge voetballers van JVOZ volgen een studie aan het Scheldemond-college. De inhoud en de organisatie van de (sport)lessen op deze Vlissingse scholengemeenschap zijn zo opgesteld dat een en ander goed aansluit op de te volgen trainingen bij JVOZ.

Toekomstige structuur

Technisch

In februari 2015 hebben oprichters Dennis en Gerard de Nooijer hun taken neergelegd bij JVOZ. Aanleiding hiervoor was de door het bestuur bedachte technische rol, en de concrete invulling daarvan, voor beide oud-profvoetballers. Dolf Roks blijft wel verbonden aan JVOZ. Hij wordt technisch coördinator van de opleiding. De technische staf voor 2015/2016 bestaat verder uit: Joshua van Dolder (trainer), Harro Hazelaar (trainer), Marvin Paauwe (trainer), Wim Ovaa (coördinatie technische zaken), Jan Poortvliet (trainer), Piet de Rijke (trainer), Niels Slager (coördinator algemene zaken en trainer), Rogier Veenstra (trainer) en Bart van Wuijckhuijse (keeperstrainer). Voor het meisjesteam is JVOZ nog op zoek naar een trainer.

Bestuur

Voorzitter is John Dane, Roel Latuheru is secretaris en Jon Herselman penningmeester. Het is mogelijk dat het bestuur nog uitgebreid wordt met twee personen.

Raad van Advies

Er komt een nieuwe raad van Advies, die een paar maal per jaar bijeen komt. Hierin de volgende personen: Danny Blind (bondscoach Nederlands elftal), Adrie Koster (assistent-trainer VfB Stuttgart), Graeme Rutjes (oud-international) en Roy Hendriksen (assistent-trainer NEC).

Raad van Toezicht

In de voorziene raad van toezicht gaan zitting nemen: Hendrik-Jan van Arenthals (voorzitter College van Berstuur mbo-opleiding Scalda) en Cees Corstanje (directeur Archipel scholen). Er zou hier nog één persoon aan toegevoegd moeten worden.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Sites

Noten