St. Annapolder

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:20 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St. Annapolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

1. Polder in de gemeente Oostburg. opgenomen in het Waterschap Het Vrije van Sluis, thans Waterschap Zeeuwse Stromen (2011); oppervlakte circa 33 hectare: hoogte circa 1 meter +N.A.P.: behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nol Zeven (Hoofdplaatpolder): onder één dijkage gelegen met de Groote en*Kleine Zuiddiepepolders en de Magdalenapolder. Hij kwam spoedig na 1666 ten zuidwesten van Biervliet tot stand: in 1808 overstroomd. De polder viel binnen de voormalige gemeente Biervliet.

2. Polder in de gemeente Terneuzen. opgenomen in het Waterschap Axeler Ambacht, later Waterschap De Drie Ambachten, thans Waterschap Zeeuwse Stromen (2011): oppervlakte circa 38 hectare: hoogte circa 1,6 m +N.A.P.: afwatering via de uitwateringssluis in de Nieuw-Othenepolder. Op de grens met de Zeven Trinité'spolder ligt de buurtschap Driewegen. De St.-Annapolder is direct ten zuidoosten van Terneuzen en ten westen van de Othenesche Kreek gelegen.De polder werd circa 1300-1350 bedijkt in de geul van Axel naar de Westerschelde. Hij overstroomde onder andere bij de militaire inundaties van 1584 1585.

Tot 1965 was de polder opgenomen in het waterschap Zuid, Kats, St.-Anna en Sparks, bestaande uit de gelijknamige polders. De St.-Annapolder heeft tot de voormalige gemeenten Terneuzen en Axel behoord. Nu een nieuwbouwwijk van Terneuzen.

3. Verloren polder van Zuid-Beveland. Gelegen in de omgeving van Reimerswaal (Verdronken Land van Zuid-Beveland); bedijkt waarschijnlijk in de 15de eeuw. vóór 1498 (herdijking); verdronken in 1543. De oppervlakte bedroeg 75 schotbare gemeten.

4. Molenpolder (Veere).


AUTEUR

J. Kuipers

LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. K.J.J. Brand, Oost-Zeeuws-Vlaamse polderland. Roos, Woordenboek. C. Dekker, Zuid-Beveland.