Prins en Dingemanse

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mosselen-, oester en schaaldierverwerkend bedrijf in Yerseke. (LATER MEER)

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

  • 1870: Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als centrum.
  • 1880: Landbouwer Jacob Prins richt aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf op voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins. Hij richt het bedrijf onder andere op om twee van zijn drie zoons een gezonde financiële toekomst te geven.
  • 1927: Jan Prins begint vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen.
  • Circa 1931: De kreeftenfirma Jan Prins wordt uitgebreid met een schaaldier- en schelpenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins komen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond 'De firma Prins'.
  • Circa 1937: Oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier vanuit de firma Jan Prins, aan de Grintweg te Yerseke.
  • Circa 1951: Jan Prins richt met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.

De winter van 1962/'63

  • 1962/63: Door een zeer strenge winter sterft vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vriest 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stoppen ermee, Prins zet door.

1980: Prins & Dingemanse BV

In 1980 worden verschillende bedrijven door de verzwaring van de Oosterscheldedijk gedwongen te verhuizen naar het nieuwe bedrijfsterrein aan de Korringaweg. De firma's Prins en Dingemanse besluiten de krachten te bundelen en samen te gaan. Zo wordt de onderneming Prins & Dingemanse BV opgericht. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.

Stormvloedkering

  • 1987: Koningin Beatrix opent de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water is de redding van de schaal- en schelpdiersector.

Technische verbeteringen

  • 1994: Prins & Dingemanse introduceert de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt.
  • 1995: Als eerste visbedrijf in Nederland ontvangt de Prins Holding het ISO-certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie.
  • 1996: Ingebruikname van de YE-96 Jan Prins, de modernste mosselkotter tot dan toe in Nederland gebouwd.
  • 1997: Prins & Dingemanse ontwikkelt de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend. De uitvinding zorgt voor een enorme stimulans van de afzet van mosselen. Hierdoor is het mogelijk schelpdieren over de hele wereld te exporteren. In licentie is de verpakking ook aan buitenlandse collega-mosselbedrijven verkocht. Een van de zeventien BV's van Prins en Dingemanse houdt zich hiermee bezig.

Prins Groep BV

  • 1998: Vorming van de Prins Groep BV, waaronder 17 binnen- en buitenlandse vennootschappen ressorteren.

YE-29 Jacoba Prins

  • 2005: Ingebruikneming van de revolutionaire oesterkotter YE-29 Jacoba Prins, met een volledig geautomatiseerd vissysteem voor oesters.

Koninklijk!

In 2006 verleent Koningin Beatrix op voorspraak van de burgemeester van Reimerswaal en de CvK van Zeeland het dan 125 jaar bestaande bedrijf het predicaat koninklijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het bedrijf tenminste 100 jaar bestaan, van groot belang zijn binnen zijn vakgebied en van landelijke betekenis zijn. Vanaf 2006 heet het bedrijf officieel de Prins Groep 'Koninklijk schaal- en schelpdierenbedrijf Prins & Dingemanse'. In Nederland zijn ongeveer 150 bedrijven met het predikaat 'Koninklijk'.

Mosselen zijn intussen het hele jaar door verkrijgbaar. Als het mosselseizoen tussen april en juli stil ligt worden er door Prins & Dingemanse dan ook mosselen uit Canada of Noorwegen aangevoerd. In duidelijk herkenbare verkappingen, waar de herkomst van de mosselen duidelijk staat aangegeven.

Prix d’Eite

  • 2009: Winnaar van de prestigieuze Prix d’Eite met de Oesterproeverij die van het eten van oester een nog gevarieerdere belevenis maakt.
  • 2012: Voor de tweede maal winnaar van de Prix d’Elite dit maal met de Zeeuwse Creuse Caresse een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.
  • 2013: De vijfde generatie Prins treedt toe tot het directe team.

Assortiment

  • Mosselen
  • Oesters
  • Schelpdieren, bijv. alikruiken, amandelschelpen en kokkels
  • Schaaldieren, bijv. kreeft
  • Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
  • Overig bijv. mosselpannen etc.

Mosselen maken ongeveer 80% van het assortiment uit, oesters 15% en de overige artikelen 5%.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Website Prins & Dingemanse

Noten