Lamb Weston/Meijer

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lamb Weston/Meijer

Fritesfabriek en fabriek van aardappeldiepvriesproducten in Kruiningen. Het bedrijf is een joint venture, opgericht in 1994, tussen Lamb Weston uit de Verenigde Staten en de Nederlandse firma Meijer. Lamb Weston telt vijf fabrieken en heeft ongeveer 1200 mensen in dienst. De hoofdvestiging is in Kruiningen. Verder zijn er vestigingen in Bergen op Zoom en in het Friese Oosterbierum. In het buitenland zijn er vestigingen in het Engelse Wisbech en het Oostenrijkse Hollabrun. Lamb Weston/Meijer verwerkt jaarlijks ca. 1,2 miljoen ton aardappelen tot 700.000 ton diepvriesproducten. De omzet is circa 550 miljoen euro. De producten van Lamb Weston/Meijer worden verkocht in meer dan 100 landen over de gehele wereld.

(LATER MEER)

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

Het verhaal van Lamb Weston/Meijer begint formeel op 1 juli 1994. Op die dag gaat Meijer Frosen Foods b.v. uit Kruiningen samen met Lamb Weston b.v. in Eemshaven. Meijer Frosen Foods is overigens de opvolger van het aardappel- en uientelende Kruiningse bedrijf Meijer, dat al bestaat sinds 1920.

In 1920 ruilde de twintigjarige Meijer zijn bestaan als landarbeider in voor dat van aardappelcommissionair. In die functie bemiddelt hij bij de verkoop van aardappelen aan exporteurs. Zijn zoon begint later zelf een exportbedrijf. Als de fastfoodketens opkomen leggen de Meijers zich toe op de productie van diepgevroren aardappelproducten.

Goede combinatie

In het nieuwe bedrijf Lamb Weston/Meijer kunnen de geavanceerde technologie, het assortiment en de wereldwijde klantenkring van Lamb Weston gecombineerd worden met de kennis van het bedrijf Meijer op het gebied van kweken, verhandelen en verwerken van aardappelen. Lamb Weston is op dat moment de grootste producent van diepgevroren aardappelproducten in Amerika en Meijer Frosen Foods heeft een groot deel van de Europese markt veroverd met het merk Butler, dat vooral in de horeca wordt verkocht.

Concentratie en doorgroei

Twee jaar na de start van Lamb Weston/Meijer, in 1996, wordt besloten de productielijn uit de Eemshaven te verplaatsen naar Kruiningen en alle activiteiten daar te concentreren. De reden daarvoor is dat de grote afstand tussen de aardappelleveranciers van de aardappelen en de afnemers van de fritesproducten.[1]

In 1998 wordt besloten de productiecapaciteit van Lamb Weston/Meijer met 50% uit te breiden. Het aardappelverbruik stijgt hiermee naar 600.000 ton per jaar. Daarnaast besluit het bedrijf ook nog eens te investeren in een warmtekrachtcentrale en een extra diepvrieshuis. Het bedrijf wordt hiermee een van de grootste fabrieken van diepgevroren aardappelproducten.[2]

De expansie van Lamb Weston/Meijer gaat in 2000 verder met de koop van het Friese aardappelverwerkende bedrijf Vriezo beheer b.v. uit Oosterbierum. Met de aankoop van het Friese bedrijf wil Lamb Weston/Meijer de risico's van slechte oogsten beperken. Het Friese bedrijf betrekt zijn aardappels immers uit het Noorden van het land, Lamb Weston/Meijer uit Zuid-West Nederland. Korte tijd later neemt Lamb Weston\Meijer van het Deense bedrijf Danisco ook twee aardappelverwerkende fabrieken in Tilburg en Bergen op Zoom over. De activiteiten van deze twee bedrijven worden geconcentreerd in Bergen op Zoom.[3] Het aantal medewerkers van het bedrijf stijgt tot boven de 1.000, waarvan 650 in Kruiningen. In 2003 bedraagt de omzet 350 miljoen euro.[4]

Naar Engeland

In 2006 neemt Lamb Weston/Meijer het bedrijf Smith and Holbourn in Wisbech (Eng.) over, het moederbedrijf van Garden Isle, een producent van diepgevroren, voorgebakken frites. Hiermee krijgt het bedrijf een sterkere positie op de belangrijke Britse markt.[5]

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

-Website Lamb Weston/Meijer

Noten