Zeeuws Documentatiecentrum

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:17 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeeuws Documentatiecentrum

In 1961 wordt het Documentatiecentrum Zeeuws Deltagebied van de Provinciale Bibliotheek van Zeeland opgericht. M.P. de Bruin (1922), wetenschappelijk ambtenaar van de Provincie Zeeland, wordt hoofd van het centrum. Het doel is het vastleggen van verdwijnende aspecten en nieuwe situaties in de provincie Zeeland, een taak die de Provinciale Bibliotheek van Zeeland al uitoefende, maar het wordt nu nog intensiever. Door de ramp van 1953 en de uitvoering van de Deltawet is het Zeeuwse landschap veranderd, maar de gevolgen zijn ook merkbaar op maatschappelijk en cultureel gebied. Typisch Zeeuwse tradities komen onder druk te staan. Als de Provinciale Bibliotheek fuseert met andere Zeeuwse bibliotheekorganisaties en opgaat in de Zeeuwse Bibliotheek, gaat ook het documentatiecentrum mee en krijgt een plaats op de tweede verdieping in het nieuwe gebouw aan de Kousteensedijk. De nieuwe naam wordt Zeeuws Documentatiecentrum.

Naast gedrukte werken zoals boeken, tijdschriften, kranten, pamfletten, gelegenheids- en overheidsdrukwerk worden ook handschriften, prentbriefkaarten, affiches, brochures, jaarverslagen, prenten, kaarten, kalenders, kwartetspelen, puzzels, foto’s, dia’s, interviews op geluidsbanden, videobanden, film, cd, dvd en kranten verzameld. Informatieve kranten- en tijdschriftartikelen worden apart opgeborgen in onderwerp- en personendossiers. De Zeeuwse collecties vormen een belangrijk onderdeel van de bijzondere collecties van de Zeeuwse Bibliotheek. Niet alles wordt bewaard. Het gaat om de informatiewaarde, representativiteit en geografische verspreiding. Naast verzamelen stimuleert het Zeeuws Documentatiecentrum ook wetenschappelijke onderzoekers de collecties te gebruiken. De publieke belangstelling groeit, waardoor het noodzakelijk is de collecties beter te bewaren. Zeeuwse kranten worden op microfiches gezet en kunnen met behulp van een microfiche apparaat gelezen worden. De kranten blijven bewaard in het magazijn van de bibliotheek. De volgende fase is het digitaliseren van de collecties, niet alleen kranten, maar ook foto’s, negatieven, film, video, affiches, prentbriefkaarten en prenten. Op internet zijn ze te vinden op speciale websites: {link url=”http://zoeken.krantenbankzeeland.nl”}KrantenbankZeeland{/link} en {link url=”http.www.beeldbankzeeland.nl}BeeldbankZeeland{/link}. Het Zeeuws Documentatiecentrum wordt een digitaal documentatiecentrum.

In 1986 wordt drs. M.E. Jongejan hoofd van het Zeeuws Documentatiecentrum. Van 1993 tot 2000 is drs. Arnold Wiggers afdelingshoofd en na zijn vertrek weer Marlies Jongejan, nu als hoofd van de afdeling Informatiediensten & Collecties, de afdeling waar het Zeeuws Documentatiecentrum organisatorisch bij is ingedeeld.


AUTEUR

Liesbeth van der Geest (2012).


LITERATUUR

-Jongejan, Marlies, ‘Van Zeeuws Documentatiecentrum naar digitale informatiebron’, in: Zeeuws Tijdschrift, 61/nrs.5/8 (2011) 46-48.

http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|171443

-Kroese, Karin, ‘Spiegel van Zeeland: 40 jaar Zeeuws Documentatiecentrum’, in: Zeeuws Tijdschrift, 52/nrs. 5/6 (2002) 18-21.

http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1462938

-Wiggers, Arnold, ‘Tussen stuk en ding: het Zeeuws Documentatiecentrum op hoofdlijnen geschetst’, in: Nehalennia 100 (1994) 45-50.

http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1220304