Evert Heindricxssen

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heindricxssen, Evert

(Zoutelande ? – Vlissingen april of mei 1601). Zeevaarder.

Stamvader van de Evertsens. In zijn tijd, de 16e eeuw, was Zoutelande een bloeiend dorp. Hij legde zich op de koophandel en visserij toe. Met Joos de Moor wist hij een schip buit te maken. In 1572 kwam hij voor het eerst bij de watergeuzen in Vlissingen voor. Streed vele malen tegen de Spanjaarden, onder andere onder de admiralen Horst en Boisot. Werd in 1574 krijgsgevangen gemaakt, doch een jaar later in vrijheid gesteld door uitlevering tegen een Spaans legerofficier. Had deel in de overwinning van Boisot op de Spaanse vloot in mei 1574. Omstreeks 1580 bewaakte Evert de kusten van Zeeland en Vlaanderen en uit die tijd is een brief bekend, waarin hij zich bij de burgemeester en schepenen beklaagde over het tekort aan schepen. Na het verlaten van zijn geboortedorp heeft Evert zich te Vlissingen gevestigd nadat hij met Leyntje Leynise was gehuwd. Bevond zich vermoedelijk in de vloot van Justinus van Nassau, die in 1588 werd ingeschakeld bij de vernietiging van de Armada. Patrouilleerde na die tijd weer voor de Vlaamse kusten, maakte in 1591 een reis naar Frankrijk. Werd op 31 juli 1600 eervol ontslagen en kreeg de dank van de leden van de zeeraad en een pensioen van f. 200,-- per jaar. Heindrixcssen stond in hoog aanzien bij zijn tijdgenoten.


AUTEUR

F.C. van Oosten, gecontroleerd redactie 2013


LITERATUUR

Doeke Roos, Twee eeuwen varen en vechten 1550-1750. Het admiralengeslacht Evertsen (Vlissingen, 2003).

AFBEELDING

Zilveren drinkschaal, door de Raad der Admiraliteit van Zeeland aan Evert Heindricxssen, stamvader der Evertsens, geschonken in het jaar 1590.


Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

(Zoutelande ? – Vlissingen april of mei 1601). Stamvader van de Evertsens. In zijn tijd, de 16e eeuw, was Zoutelande een bloeiend dorp. Hij legde zich op de koophandel en visserij toe. Met Joos de Moor wist hij een schip buit te maken. In 1572 kwam hij voor het eerst bij de watergeuzen in Vlissingen voor. Streed vele malen tegen de Spanjaarden o.a. onder de admiralen Horst en Boisot. Werd in 1574 krijgsgevangen gemaakt, doch een jaar later in vrijheid gesteld door uitlevering tegen een Spaans legerofficier. Had deel in de overwinning van Boisot op de Spaanse vloot in mei 1574. Omstreeks 1580 bewaakte Evert de kusten van Zeeland en Vlaanderen en uit die tijd is een brief bekend, waarin hij zich bij de burgemeester en schepenen beklaagde over het tekort aan schepen. Na het verlaten van zijn geboortedorp heeft Evert zich te Vlissingen gevestigd nadat hij met Leyntje Leynise was gehuwd. Bevond zich vermoedelijk in de vloot van Justinus van Nassau, die in 1588 werd ingeschakeld bij de vernietiging van de Armada. Patrouilleerde na die tijd weer voor de Vlaamse kusten, maakte in 1591 een reis naar Frankrijk. Werd op 31 juli 1600 eervol ontslagen en kreeg de dank van de leden van de zeeraad en een pensioen van f. 200,-- per jaar. Heindrixcssen stond in hoog aanzien bij zijn tijdgenoten.