Evert Heindricxssen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Evert Heindricxssen
Heindricxsen.jpg
Zilveren drinkschaal, door de Raad der Admiraliteit van Zeeland aan Evert Heindricxssen, stamvader der Evertsens, geschonken in het jaar 1590, Collectie KZGW, ZI III, 506.
Geboren ? ?15?? Zoutelande
Overleden april of mei 1601 Vlissingen
Beroep zeevaarder, stamvader Evertsen familie
VIAF E. Heindricxssen

Carrière

Stamvader van de familie Evertsen. In zijn tijd, de 16de eeuw, was Zoutelande een bloeiend vissersdorp. Hij legde zich toe op de koophandel en visserij. Met Joos de Moor wist hij tijdens de Opstand een schip buit te maken. In 1572 kwam hij voor het eerst bij de watergeuzen in Vlissingen voor. Hij streed vele malen tegen de Spanjaarden, onder andere onder de admiralen Ewout Pieterszoon Worst en Lodewijk van Boisot, heer van Ruart. Evert Heindricxssen werd in 1574 krijgsgevangen gemaakt, maar een jaar later in vrijheid gesteld door uitlevering tegen een Spaans legerofficier. Hij nam deel aan de overwinning van Boisot op de Spaanse vloot in mei 1574. Omstreeks 1580 bewaakte Evert de kusten van Zeeland en Vlaanderen en uit die tijd is een brief bekend, waarin hij zich bij de burgemeester en schepenen beklaagde over het tekort aan schepen. Na het verlaten van zijn geboortedorp had Evert zich te Vlissingen gevestigd nadat hij met Leyntje Leynise was gehuwd. Hij bevond zich vermoedelijk in de vloot van Justinus van Nassau, die in 1588 werd ingeschakeld bij de vernietiging van de Armada.

Waardering

Heindricxssen patrouilleerde na die tijd weer voor de Vlaamse kusten, maakte in 1591 een reis naar Frankrijk en werd op 31 juli 1600 eervol ontslagen en kreeg de dank van de leden van de zeeraad en een pensioen van 200,- gulden per jaar. Eerder al ontving hij wegens verdiensten een zilveren drinkschaal, geschonken door de Admiraliteit van Zeeland. Deze bevond zich lange tijd in de Stedelijke Oudheidkamer te Middelburg, maar ging verloren tijdens de brand van 1940. Heindrixcssen stond in hoog aanzien bij zijn tijdgenoten.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-F.C. van Oosten, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

-Pieter van der Leeden, De zeehelden Evertsen (Middelburg, 1986). De wederwaardigheden van de eerste generaties van het vermaarde Zeeuwse geslacht van vlootvoogden tijdens verschillende zeeoorlogen in de 16e eeuw.

-Doeke Roos, Twee eeuwen varen en vechten 1550-1750. Het admiralengeslacht Evertsen (Vlissingen, 2003).