Zoutmelde

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoutmelde (halimióne)
Danny Blind houdt hoog op een trapveldje in Souburg, foto: archief PZC, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 7 oktober 1995, pag. 20.

Zoutmelde

Geslacht van laagblijvende zoutplanten, behorend tot de familie der ganzevoetachtigen. In Zeeland komen twee soorten voor. Het meest algemeen is de gewone zoutmelde (H. portulacóides). Dit is een half struikvormige soort die vooral groeit op oeverwallen en andere hoger gelegen delen van schorren. In het poldergebied ontbreekt deze soort vrijwel geheel. Komt in Nederland alleen voor op de Zeeuwse en Zuidhollandse eilanden en in het Waddengebied. De gesteelde zoutmelde (H. pedunculáta) is nog zeldzamer. Deze soort vindt men vooral op zandige zilte bodem, bijv. op zilte strandvlakten of in zandige kreekresten en inlagen. In Zeeland o.a. bekend van de Deesche watergang (Z-Bev.), de inlagen bij Ellewoutsdijk en in een kreeksloot bij Hoek (Z-Vl.).

Auteur

K.F. Vaas, herschr. A.M.M. van Haperen

Literatuur

  • W.G. Beeftink, M.C. Daane, W. de Munck en J. Nieuwenhuize, Aspects of population dynamics in Halomione portulacoides communities. In; Vegetatio 36 (1978), 31-43.