Wolter en Dros
Wolter en Dros |
---|
Nederlands ingenieursbureau. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amersfoort. Daarnaast zijn er 16 nevenvestigingen verspreid over geheel Nederland. Er is ook een Zeeuwse vestiging in Heinkenszand. Wolter & Dros levert en monteert werktuigbouwkundige, elektrotechnische en industriële installaties voor woningbouw, utiliteit en industrie. Daarnaast beschikt Wolter en Dros over een grote serviceorganisatie voor het verlenen van service en het plegen van preventief en correctief technisch onderhoud.
Geschiedenis van het bedrijf
Het begin
In Amsterdam werd door Hendrik Jan Wolter in 1875 de firma H.J. Wolter opgericht. Het bedrijf was de opvolger van de firma Redeker en Co aan het Frederiksplein, een drijfriemenfabriek. Tevens hield men zich bezig met het aanleggen van verwarmingstoestellen. De nieuwe onderneming specialiseerde zich in de verwarming (onder andere het destijds nieuwe cv) en ventilatie van gebouwen.
In 1885 verhuisden oprichter Hendrik Jan Wolter en zijn bedrijf naar Amersfoort. Omdat zijn kinderen er geen heil in zagen het bedrijf over te nemen nam Hendrik Jan Wolter in 1906 de heer ir. Albert Dros in dienst als compagnon. De firma Wolter & Dros was geboren.
In 1917 verkocht Hendrik Jan Wolter zijn aandelen aan zijn nieuwe compagnon en trok zich terug uit de firma. Doordat het bedrijf intussen sterk groeide, werd in 1929 een groter pand betrokken.
Nieuwe groei
De crisisjaren werden moeilijk voor Wolter & Dros en leiden tot verliezen en gedwongen ontslagen, maar na de Tweede Wereldoorlog trekt de groei weer aan en werden nieuwe filialen geopend in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Warnsveld. In 1950 – als het bedrijf 75 jaar bestond - had Wolter & Dros ongeveer 200 mensen in dienst.
In de jaren 50 en 60 zette de groei van het bedrijf zich door. Tegelijkertijd veranderde er veel. Steenkool werd vervangen door olie en daarna door gas.
OGEM
In 1963 besloten de aandeelhouders van Wolter & Dros het bedrijf te verkopen aan energiebedrijf OGEM. Het karakter van familiebedrijf ging hiermee verloren. Tegelijkertijd was de overname het begin van een dynamische periode voor het bedrijf, waarin voortdurend bedrijven werden overgenomen. Hierdoor groeide het aantal werknemers in de jaren 70 tot ongeveer 1.200. Het hoofdkantoor was inmiddels verhuisd naar Amersfoort.
Fusie: Croon en Wolter & Dros
In het begin van de jaren 80 krijgt OGEM het moeilijk en worden haar gezonde bedrijfsonderdelen in de TBI Holdings ondergebracht. Dit geldt naast Wolter & Dros ook voor het elektrotechnische installatiebedrijf Croon. Om beter in te spelen op de technologische- en marktontwikkelingen fuseren Croon en Wolter & Dros. Door het samenbrengen van beide expertises wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar integrale technische systemen.
Het nieuwe bedrijf Croonwolter&dros concentreert zich vooral op de terreinen elektrotechniek, werktuigbouw, automatisering en informatisering. De toepassingen zijn met name te vinden in schepen, tunnels, gebouwen en fabrieken. De omzet van het bedrijf bedraagt inmiddels ruim 500 miljoen euro, het aantal medewerkers ongeveer 3.000. Croonwolter&dros heeft inmiddels vestigingen in heel Nederland.
Croonwolter en Dros in Zeeland
Een van de 16 filialen van Croonwolter & Dros is gevestigd in Zeeland, aan de Schouwerweg in Heinkenszand. Het bedrijf telt ongeveer 170 medewerkers.
Auteur
W. van Gorsel, 2018