Wolter en Dros

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Wolter en Dros
foto: Website CroonWolter & Dros

Nederlands ingenieursbureau, inmiddels Croonwolter & Dros geheten. Het hoofdkantoor is lange tijd gevestigd geweest in Amersfoort, sinds kort in Rotterdam. Het bedrijf kent inmiddels (2018) 27 nevenvestigingen verspreid over geheel Nederland. Tevens is er een vestiging op Aruba en in Warschau (Polen). Er zijn twee Zeeuwse vestigingen: een hoofdvestiging in Heinkenszand en een kleinere in Terneuzen.

Wolter & Dros levert en monteert werktuigbouwkundige, elektrotechnische en industriële installaties voor woningbouw, utiliteit en industrie. Daarnaast beschikt Wolter en Dros over een grote serviceorganisatie voor het verlenen van service en het plegen van preventief en correctief technisch onderhoud.

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

In Amsterdam werd door Hendrik Jan Wolter in 1875 de firma H.J. Wolter opgericht. Het bedrijf was de opvolger van de firma Redeker en Co aan het Frederiksplein, een drijfriemenfabriek. Tevens hield men zich bezig met het aanleggen van verwarmingstoestellen. De nieuwe onderneming specialiseerde zich in de verwarming (onder andere het destijds nieuwe cv) en ventilatie van gebouwen.

In 1885 verhuisden oprichter Hendrik Jan Wolter en zijn bedrijf naar Amersfoort. Omdat zijn kinderen er geen heil in zagen het bedrijf over te nemen nam Hendrik Jan Wolter in 1906 de heer ir. Albert Dros in dienst als compagnon. De firma Wolter & Dros was geboren.

In 1917 verkocht Hendrik Jan Wolter zijn aandelen aan zijn nieuwe compagnon en trok zich terug uit de firma. Doordat het bedrijf intussen sterk groeide, werd in 1929 een groter pand betrokken.

Nieuwe groei

De crisisjaren werden moeilijk voor Wolter & Dros en leiden tot verliezen en gedwongen ontslagen, maar na de Tweede Wereldoorlog trekt de groei weer aan en werden nieuwe filialen geopend in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Warnsveld. In 1950 – als het bedrijf 75 jaar bestond - had Wolter & Dros ongeveer 200 mensen in dienst.

In de jaren 50 en 60 zette de groei van het bedrijf zich door. Tegelijkertijd veranderde er veel. Steenkool werd vervangen door olie en daarna door gas.

OGEM

In 1963 besloten de aandeelhouders van Wolter & Dros het bedrijf te verkopen aan energiebedrijf OGEM. Het karakter van familiebedrijf ging hiermee verloren. Tegelijkertijd was de overname het begin van een dynamische periode voor het bedrijf, waarin voortdurend bedrijven werden overgenomen. Hierdoor groeide het aantal werknemers in de jaren 70 tot ongeveer 1.200. Het hoofdkantoor was inmiddels verhuisd naar Amersfoort.

Fusie: Croon en Wolter & Dros

In het begin van de jaren 80 krijgt OGEM het moeilijk en worden haar gezonde bedrijfsonderdelen in de TBI Holdings ondergebracht. Dit geldt naast Wolter & Dros ook voor het elektrotechnische installatiebedrijf Croon. Om beter in te spelen op de technologische- en marktontwikkelingen fuseren Croon en Wolter & Dros. Door het samenbrengen van beide expertises wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar integrale technische systemen.

Het nieuwe bedrijf Croonwolter&dros concentreert zich vooral op de terreinen elektrotechniek, werktuigbouw, automatisering en informatisering. De toepassingen zijn met name te vinden in schepen, tunnels, gebouwen en fabrieken. De omzet van het bedrijf bedraagt inmiddels ruim 500 miljoen euro, het aantal medewerkers ongeveer 3.000. Croonwolter&dros heeft inmiddels vestigingen in heel Nederland.

Croonwolter en Dros in Zeeland

Vestigingen

Sinds 1990 is Wolter en Dros ook gevestigd in Zeeland met vestigingen in Goes en Terneuzen. Mede door de overname van de firma Van Halderen in 1989, van IBB Terneuzen in 2000 en van Provoost Navest in Vlissingen konden beide vestigingen sterk groeien.

In 2004 verhuisde de Zeeuwse hoofdvestiging van Wolter en Dros van 's Heer Arendskerke naar Heinkenszand. Tegelijkertijd groeide en vernieuwde de Terneuzense vestiging zich, met name op het gebied van de electrotechnische dienstverlening. In 2006 waren er 45 werknemers in dienst bij de Terneuzense vestiging. In Goes waren er rond die tijd 165 mensen in dienst. De totale omzet voor beide vestigingen bedroeg in 2006 ongeveer 29 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro voor het Zeeuws-Vlaamse filiaal.

Opdrachten

Een belangrijke activiteit voor Wolter en Dros betrof het onderhoud van boilers en geisers. Sinds 1991 had het bedrijf daarover een contract gesloten met Delta Comfort Service.

Wolter & Dros kent veel grote opdrachtgevers zoals General Electrics, Philips, Yara, Alkan en Shell. Daarnaast heeft het ook veel kleinere bedrijven en de particuliere markt als klant. Ook de overheid en vele non-profit instellingen doen zaken met Wolter en Dros.

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten