Johannes Basseliers: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tbe (overleg | bijdragen)
k Tbe heeft pagina Basseliers, Johannes hernoemd naar Johannes Basseliers: uniformiteit
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{InfoboxPersoon
| above      = Basseliers, Johannes
| afbeelding = [[Bestand:Basseliers.jpg|350px]]
| naam = Johannes Basseliers
| onderschrift = Detail uit de 'Nieuwe kaart van Suriname', met rechtsonder de plantage van Basseliers
| geboortedatum = [[1649]]
| geboorteplaats = Middelburg
| overlijdensdatum = [[1689]]
| overlijdensplaats = Paramaribo
| beroep = predikant en planter
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/ ]
}}
}}
== Biografie ==
Geboortig uit een gezeten Middelburgs kooplieden en magistratengeslacht kwam hij in 1668, samen met [[Abraham Crijnssen]], in [[Suriname]] aan. Basseliers was de eerste predikant van Thorarica (Nieuw Middelburg) en Paramaribo. Hij was predikant in dienst van de Staten van Zeeland, na 1683 van de Amsterdamse handelssociëteit van Suriname. In 1684 vroeg hij om gezondheidsredenen ontslag. De gemiddelde ambtsduur van de predikanten in Suriname lag in de 17de eeuw niet hoger dan vijf jaar. Aangezien hij de eerste zeven jaar geen tractement uitbetaald kreeg werd hij tevens planter. Basseliers was een van de weinige predikanten uit de geschiedenis van de Nederlandse handelskerk die zowel predikant als planter-koopman was. Hij behoorde tot de grootste `suikerheren' van Suriname. Basseliers was als pionier, predikant en planter van het begin af aan betrokken geweest bij alle problemen die de opbouw van een tropische landbouwkolonie met zich meebracht. De laatste vijf jaar van zijn leven was hij allereerst planter maar tevens geestelijk herder van het sterk aan inwoners teruglopend Thorarica, waar hij de plantage Surimombo bewoonde.


(Middelburg 1649 - Paramaribo 1689). Predikant en planter. Geboortig uit een gezeten Middelburgs kooplieden en magistratengeslacht kwam hij in 1668, samen met Abraham [[Crijnssen]], in [[Suriname]] aan. Basseliers was de eerste predikant van Thorarica (Nieuw Middelburg) en Paramaribo. Hij was predikant in dienst van de Staten van Zeeland, na 1683 van de Amsterdamse handelssociëteit van Suriname. In 1684 vroeg hij om gezondheidsredenen ontslag. De gemiddeldeambtsduur van de predikanten in Suriname lag in de 17e eeuw niet hoger dan 5 jaar. Aangezien hij de eerste zeven jaar geen tractement uitbetaald kreeg werd hij tevens planter. Basseliers is een van de weinige predikanten uit de geschiedenis van de Nederlandse handelskerk die zowel predikant als planter-koopman was. Hij behoorde tot de grootste `suikerheren' van Suriname. Basseliers is als pionier, predikant en planter van het begin af aan betrokken geweest bij alle problemen die de opbouw van een tropische landbouwkolonie met zich meebracht. De laatste 5 jaar van zijn leven was hij allereerst planter maar tevens geestelijk herder van het sterk aan inwoners teruglopend Thorarica, waar hij de plantage Surimombo bewoonde.
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984 ==
 
{{GoToOriginal}}
 
AUTEUR
 
I.Vogel
 
LITERATUUR
 
J.M. v an der Linde, Surinaamse suikerheren.


== Auteur ==
-I.Vogel


== Literatuur ==
-J.M. v an der Linde, Surinaamse suikerheren.


[[category:economie]]
[[category:Economie en bedrijven]]
[[category:Zeeuwen]]
[[category:persoon]]
[[category:persoon]]
[[category:Geschiedenis]]

Versie van 17 jul 2015 08:00

Johannes Basseliers
Bestand:Basseliers.jpg
Detail uit de 'Nieuwe kaart van Suriname', met rechtsonder de plantage van Basseliers
Geboren 1649 Middelburg
Overleden 1689 Paramaribo
Beroep predikant en planter
VIAF [1]

Biografie

Geboortig uit een gezeten Middelburgs kooplieden en magistratengeslacht kwam hij in 1668, samen met Abraham Crijnssen, in Suriname aan. Basseliers was de eerste predikant van Thorarica (Nieuw Middelburg) en Paramaribo. Hij was predikant in dienst van de Staten van Zeeland, na 1683 van de Amsterdamse handelssociëteit van Suriname. In 1684 vroeg hij om gezondheidsredenen ontslag. De gemiddelde ambtsduur van de predikanten in Suriname lag in de 17de eeuw niet hoger dan vijf jaar. Aangezien hij de eerste zeven jaar geen tractement uitbetaald kreeg werd hij tevens planter. Basseliers was een van de weinige predikanten uit de geschiedenis van de Nederlandse handelskerk die zowel predikant als planter-koopman was. Hij behoorde tot de grootste `suikerheren' van Suriname. Basseliers was als pionier, predikant en planter van het begin af aan betrokken geweest bij alle problemen die de opbouw van een tropische landbouwkolonie met zich meebracht. De laatste vijf jaar van zijn leven was hij allereerst planter maar tevens geestelijk herder van het sterk aan inwoners teruglopend Thorarica, waar hij de plantage Surimombo bewoonde.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-I.Vogel

Literatuur

-J.M. v an der Linde, Surinaamse suikerheren.