Sergio Herman: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
Sergio Herman ([[Oostburg (plaats)|Oostburg]], [[5 mei]] [[1970]]) is een [[Nederland]]se [[kok (beroep)|kok]] en restaurateur die tot eind 2013 de keuken in [[restaurant]] ''[[Oud Sluis]]'' in het [[Zeeuws-Vlaanderen (regio)|Zeeuws-Vlaamse]] [[Sluis (stad)|Sluis]] bestierde. Hij volgde zijn koksopleidingen in [[België]] en woont er nog steeds. Sergio Herman is getrouwd met de televisiepresentatrice [[Ellemieke Vermolen]]. Samen hebben ze twee zonen.
Sergio Herman ([[Oostburg (plaats)|Oostburg]], [[5 mei]] [[1970]]) is een [[Nederland]]se [[kok (beroep)|kok]] en restaurateur die tot eind 2013 de keuken in [[restaurant]] ''[[Oud Sluis]]'' in het [[Zeeuws-Vlaanderen (regio)|Zeeuws-Vlaamse]] [[Sluis (stad)|Sluis]] bestierde. Hij volgde zijn koksopleidingen in [[België]] en woont er nog steeds. Sergio Herman is getrouwd met de televisiepresentatrice [[Ellemieke Vermolen]]. Samen hebben ze twee zonen.


== Waardering ==
== Oud Sluis ==
Gaf vanaf 1988 leiding aan restaurant Oud Sluis, dat van zijn ouders was. In 1995 werd zijn restaurant in de gids van [[Michelin]] met een [[Michelinster]] gewaardeerd, in 1999 met twee sterren en in 2005 kreeg zijn restaurant ''Oud Sluis'' de hoogste waardering van drie Michelin-sterren. Op 10 juni 2013 maakte Herman via zijn website bekend per het einde van dat jaar te stoppen met zijn zaak.
Gaf vanaf 1988 leiding aan restaurant Oud Sluis, dat van zijn ouders was. In 1995 werd zijn restaurant in de gids van [[Michelin]] met een [[Michelinster]] gewaardeerd, in 1999 met twee sterren en in 2005 kreeg zijn restaurant ''Oud Sluis'' de hoogste waardering van drie Michelin-sterren. Op 10 juni 2013 maakte Herman via zijn website bekend per het einde van dat jaar te stoppen met zijn zaak.


Door de restaurantgids [[Gault Millau]] werd Herman in 2004 en 2009 uitgeroepen tot "Chef van het jaar". Oud Sluis had in 2004, 2005, 2006 en 2009 de hoogste waardering van 19,5/20 punten in deze gids. Vanaf de Gault Millau-gids van 2010 heeft Herman met zijn restaurant als eerste in de Benelux de maximale score van 20/20 punten.
Door de restaurantgids [[Gault Millau]] werd Herman in 2004 en 2009 uitgeroepen tot "Chef van het jaar". Oud Sluis had in 2004, 2005, 2006 en 2009 de hoogste waardering van 19,5/20 punten in deze gids. Vanaf de Gault Millau-gids van 2010 heeft Herman met zijn restaurant als eerste in de Benelux de maximale score van 20/20 punten. Op 22 december 2013 sloot Herman zijn restaurant Oud-Sluis om aan een nieuwe uitdaging in Antwerpen te beginnen.


Op 22 december 2013 sloot Herman zijn restaurant Oud-Sluis. Op 25 maart 2014 opende Herman samen met Nick Bril de deuren van hun restaurant, ''[[The Jane]]'', in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]].
== Pure C ==
[[Bestand:strandhotelcadzand_126039.jpg|thumb|right|250px|Het Strandhotel in Cadzand waar restaurant Pure C is gevestigd, foto: Henk Barentsen, 1988, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 126039]]
Pure-C is een restaurant met uitzicht op zee in de duinen van Cadzand. Het is gevestigd in Het Strandhotel. Hermans begon dit restaurant toen Bart Gorthmanns, de eigenaar van Het Strandhotel hem daarvoor vroeg. Met Pure C wil Herman een keuken op een toegankelijke manier brengen en tevens een restaurant neerzetten waar hij zelf het liefst zou willen eten. In het restaurant is de klassieke sfeer van uit eten gaan losgelaten om gasten op een ongedwongen wijze kennis te laten maken van gastronomie. In het strakke interieur van het standrestaurant werd [[Syrco Bakker]] in 2010 chef-kok; hij was een van de talenten uit de keuken van Herman zelf.
Bij Pure C draait het om de kwaliteit van de (streek)producten: Zeeuwse smaken op ambachtelijke wijze bereid met kwaliteitsvoedsel en een professionele, individuele service in een persoonlijke omgeving.
 
== The Jane ==
Op 25 maart 2014 opende Herman samen met Nick Bril (jarenlang rechterhand van Herman in Oud Sluis) de deuren van hun restaurant, ''[[The Jane]]'', in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]].
In de kapel van een voormalig militair ziekenhuis Net zoals bij Pure-C in Cadzand was het streven hier ook naar een relaxte benadering van gastronomie. Door een restaurant in Antwerpen te starten kon Herman zijn grotendeels Belgische bezoekers beter bedienen. The Jane is een gastronomisch restaurant met ongeveer 60 couverts op de begane grond. De bezoeker kiest uit drie, vijf of zeven voorgerechten gevolgd door het hoofdgerecht en dessert. Op de eerste etage van The Jane, daar waar vroeger het orgel stond, is de Upper Room Bar gevestigd. Deze biedt plaats aan 35 gasten. Hier ligt de nadruk op bargerechten en 'comfort food', vergezeld door cocktails, wijnen en exclusieve bieren.  


== Prijzen ==
== Prijzen ==
Regel 22: Regel 29:
*Hoge waarderingen in de ranglijst van ''Beste restaurant ter wereld'' in het ''[[Restaurant Magazine]]''.  
*Hoge waarderingen in de ranglijst van ''Beste restaurant ter wereld'' in het ''[[Restaurant Magazine]]''.  
*1<sup>ste</sup> plaats in het tijdschrift [[Lekker]] van 2004-2013 met Oud Sluis.
*1<sup>ste</sup> plaats in het tijdschrift [[Lekker]] van 2004-2013 met Oud Sluis.
-Met Pure C
*Eerste Michelinster in 2011 *
-Met ''The Jane''
-Met ''The Jane''
*Eerste Michelinster in 2014 *
*Eerste Michelinster in 2014 *
Regel 28: Regel 37:
*In 2010 te zien in het tv-programma [[De Beste Hobbykok van Vlaanderen]] waarin hij samen met [[Peter Goossens]] uit een groot aantal hobbykoks de beste moest kiezen.
*In 2010 te zien in het tv-programma [[De Beste Hobbykok van Vlaanderen]] waarin hij samen met [[Peter Goossens]] uit een groot aantal hobbykoks de beste moest kiezen.
*In 2014 jurylid in het programma [[Mijn Pop-uprestaurant]] samen met twee andere juryleden.
*In 2014 jurylid in het programma [[Mijn Pop-uprestaurant]] samen met twee andere juryleden.
== Publicaties ==
In 2011 werd Sergio Herman mede-eigenaar van Minestrone Culinaire Uitgeverij. Een uitgever die zich richt op culinaire kookboeken in exclusieve uitgave, met bijzondere druktechnieken, uitzonderlijke vormgeving en opmerkelijke details.
-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|5070350 Tony Le Duc & Stephan Vanfleteren (fotogr.), Sergio Herman (gerechten), Pieter van Doveren (tekst), Annelies Hess-Bosch (eindred.), ''Sergiology'' (Boechout: Minestrone Culinaire Uitgeverij, 2012)].
-Sergio Herman, Maria Grimm, Tony Le Duc, Annelies Hess-Bosch, [http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|5112702 ''Desire. Reflecties van een topchef'' (Boechout: Minestrone Culinaire Uitgeverij, 2014)].
De driesterrenkok vertelt over zijn beslissing om zijn restaurant Oud Sluis te sluiten en over zijn voortdurende drang tot vernieuwing.


== Website ==
== Website ==

Versie van 9 feb 2015 15:04

Herman, Sergio

(Oostburg, 5 mei 1970 -)

Chef-kok
Sergio Herman (rechts) met zijn personeel voor restaurant Oud Sluis, foto: Jaap Wolterbeek, ca. 1990, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 118563

Sergio Herman (Oostburg, 5 mei 1970) is een Nederlandse kok en restaurateur die tot eind 2013 de keuken in restaurant Oud Sluis in het Zeeuws-Vlaamse Sluis bestierde. Hij volgde zijn koksopleidingen in België en woont er nog steeds. Sergio Herman is getrouwd met de televisiepresentatrice Ellemieke Vermolen. Samen hebben ze twee zonen.

Oud Sluis

Gaf vanaf 1988 leiding aan restaurant Oud Sluis, dat van zijn ouders was. In 1995 werd zijn restaurant in de gids van Michelin met een Michelinster gewaardeerd, in 1999 met twee sterren en in 2005 kreeg zijn restaurant Oud Sluis de hoogste waardering van drie Michelin-sterren. Op 10 juni 2013 maakte Herman via zijn website bekend per het einde van dat jaar te stoppen met zijn zaak.

Door de restaurantgids Gault Millau werd Herman in 2004 en 2009 uitgeroepen tot "Chef van het jaar". Oud Sluis had in 2004, 2005, 2006 en 2009 de hoogste waardering van 19,5/20 punten in deze gids. Vanaf de Gault Millau-gids van 2010 heeft Herman met zijn restaurant als eerste in de Benelux de maximale score van 20/20 punten. Op 22 december 2013 sloot Herman zijn restaurant Oud-Sluis om aan een nieuwe uitdaging in Antwerpen te beginnen.

Pure C

Het Strandhotel in Cadzand waar restaurant Pure C is gevestigd, foto: Henk Barentsen, 1988, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 126039

Pure-C is een restaurant met uitzicht op zee in de duinen van Cadzand. Het is gevestigd in Het Strandhotel. Hermans begon dit restaurant toen Bart Gorthmanns, de eigenaar van Het Strandhotel hem daarvoor vroeg. Met Pure C wil Herman een keuken op een toegankelijke manier brengen en tevens een restaurant neerzetten waar hij zelf het liefst zou willen eten. In het restaurant is de klassieke sfeer van uit eten gaan losgelaten om gasten op een ongedwongen wijze kennis te laten maken van gastronomie. In het strakke interieur van het standrestaurant werd Syrco Bakker in 2010 chef-kok; hij was een van de talenten uit de keuken van Herman zelf. Bij Pure C draait het om de kwaliteit van de (streek)producten: Zeeuwse smaken op ambachtelijke wijze bereid met kwaliteitsvoedsel en een professionele, individuele service in een persoonlijke omgeving.

The Jane

Op 25 maart 2014 opende Herman samen met Nick Bril (jarenlang rechterhand van Herman in Oud Sluis) de deuren van hun restaurant, The Jane, in Antwerpen. In de kapel van een voormalig militair ziekenhuis Net zoals bij Pure-C in Cadzand was het streven hier ook naar een relaxte benadering van gastronomie. Door een restaurant in Antwerpen te starten kon Herman zijn grotendeels Belgische bezoekers beter bedienen. The Jane is een gastronomisch restaurant met ongeveer 60 couverts op de begane grond. De bezoeker kiest uit drie, vijf of zeven voorgerechten gevolgd door het hoofdgerecht en dessert. Op de eerste etage van The Jane, daar waar vroeger het orgel stond, is de Upper Room Bar gevestigd. Deze biedt plaats aan 35 gasten. Hier ligt de nadruk op bargerechten en 'comfort food', vergezeld door cocktails, wijnen en exclusieve bieren.

Prijzen

-Met Oud Sluis

  • Eerste Michelinster in 1995 *
  • Tweede Michelinster in 1999 **
  • Derde Michelinster in 2005 ***
  • Grand Prestige Award 2013 (In de gids van GaultMillau, ex aequo met chef Jonnie Boer).
  • Hoge waarderingen in de ranglijst van Beste restaurant ter wereld in het Restaurant Magazine.
  • 1ste plaats in het tijdschrift Lekker van 2004-2013 met Oud Sluis.

-Met Pure C

  • Eerste Michelinster in 2011 *

-Met The Jane

  • Eerste Michelinster in 2014 *

Trivia

Publicaties

In 2011 werd Sergio Herman mede-eigenaar van Minestrone Culinaire Uitgeverij. Een uitgever die zich richt op culinaire kookboeken in exclusieve uitgave, met bijzondere druktechnieken, uitzonderlijke vormgeving en opmerkelijke details. -Tony Le Duc & Stephan Vanfleteren (fotogr.), Sergio Herman (gerechten), Pieter van Doveren (tekst), Annelies Hess-Bosch (eindred.), Sergiology (Boechout: Minestrone Culinaire Uitgeverij, 2012). -Sergio Herman, Maria Grimm, Tony Le Duc, Annelies Hess-Bosch, Desire. Reflecties van een topchef (Boechout: Minestrone Culinaire Uitgeverij, 2014). De driesterrenkok vertelt over zijn beslissing om zijn restaurant Oud Sluis te sluiten en over zijn voortdurende drang tot vernieuwing.

Website

-Sergio Herman