Sergio Herman
Sergio Herman | |
---|---|
Sergio Herman (rechts) met zijn personeel voor restaurant Oud Sluis, foto: Jaap Wolterbeek, ca. 1990, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 118563 | |
Geboren | 5 mei 1970 Oostburg |
Beroep | chef-kok |
VIAF | S. Herman |
Sergio Herman is een Nederlandse kok en restaurateur die tot eind 2013 de keuken in restaurant Oud Sluis in Sluis bestierde. Hij volgde zijn koksopleidingen in België en woont er nog steeds. Sergio Herman is getrouwd met de televisiepresentatrice Ellemieke Vermolen. Samen hebben ze twee zonen.
Oud Sluis
Gaf vanaf 1988 leiding aan restaurant Oud Sluis, dat van zijn ouders was. In 1995 werd zijn restaurant in de gids van Michelin met een Michelinster gewaardeerd, in 1999 met twee sterren en in 2005 kreeg zijn restaurant Oud Sluis de hoogste waardering van drie Michelin-sterren. Het restaurant was toen inmiddels in heel Nederland en Vlaams België bekend en gasten moesten maanden wachten voordat hun reservering gehonoreerd kon worden. Op 10 juni 2013 maakte Herman via zijn website bekend per het einde van dat jaar te stoppen met zijn zaak.
Door de restaurantgids Gault Millau werd Herman in 2004 en 2009 uitgeroepen tot "Chef van het jaar". Oud Sluis had in 2004, 2005, 2006 en 2009 de hoogste waardering van 19,5/20 punten in deze gids. Vanaf de Gault Millau-gids van 2010 heeft Herman met zijn restaurant als eerste in de Benelux de maximale score van 20/20 punten. Op 22 december 2013 sloot Herman zijn restaurant Oud-Sluis om aan een nieuwe uitdaging in Antwerpen te beginnen.
Pure C
Pure-C is een restaurant met uitzicht op zee in de duinen van Cadzand. Het is gevestigd in Het Strandhotel. Hermans begon dit restaurant toen Bart Gorthmanns, de eigenaar van Het Strandhotel hem daarvoor vroeg. Met Pure C wil Herman een keuken op een toegankelijke manier brengen en tevens een restaurant neerzetten waar hij zelf het liefst zou willen eten. In het restaurant is de klassieke sfeer van uit eten gaan losgelaten om gasten op een ongedwongen wijze kennis te laten maken van gastronomie. In het strakke interieur van het standrestaurant werd Syrco Bakker in 2010 chef-kok; hij was een van de talenten uit de keuken van Herman zelf. Bij Pure C draait het om de kwaliteit van de (streek)producten: Zeeuwse smaken op ambachtelijke wijze bereid met kwaliteitsvoedsel en een professionele, individuele service in een persoonlijke omgeving.
The Jane
Op 25 maart 2014 opende Herman samen met Nick Bril (jarenlang rechterhand van Herman in Oud Sluis) de deuren van hun restaurant, The Jane, aan Paradeplein 1 in Antwerpen. De kapel van een voormalig militair ziekenhuis werd door Piet Boon omgetoverd in een restaurant. Een dominante kroonluchter bestaande uit een 'zwart stekelvarken' met de lichtpeertjes aan de einden vult de gehele kapel. Op de vloer werden tegels aangebracht terwijl de gebrandschilderde ramen een aparte verlichting aan de binnenruimte geven. Vanuit het restaurant kunnen de gasten de open keuken zien. Net zoals bij Pure-C in Cadzand was het streven hier ook naar een relaxte benadering van gastronomie. Door een restaurant in Antwerpen te starten kon Herman zijn grotendeels Belgische bezoekers beter bedienen. The Jane is een gastronomisch restaurant met ongeveer 60 couverts op de begane grond. De bezoeker kiest uit drie, vijf of zeven voorgerechten gevolgd door het hoofdgerecht en dessert. Op de eerste etage van The Jane, daar waar vroeger het orgel stond, is de Upper Room Bar gevestigd. Deze biedt plaats aan 35 gasten. Hier ligt de nadruk op bargerechten en 'comfort food', vergezeld door cocktails, wijnen en exclusieve bieren. Al in het openingsjaar was het voor gasten noodzakelijk maanden tevoren te reserveren. Naast etablissementen in Cadzand-Bad heeft Herman ook zogenaamde Frites Ateliers (Zeeuwse friet gemaakt op sterrenniveau) in Den Haag, Utrecht, Arnhem en sinds april 2017 Antwerpen. De 'flagshipstore' van Frites Ateliers opent in 2017 ook in Amsterdam.
AIRepublic
In april 2017 opent AIRepublic in Cadzand-Bad zijn deuren, dat onderdeel uitmaakt van het Strandresidentie-project, een ingrijpende verbouwing en herinrichting van het Strandhotel. Het restaurant annex terras-café ligt op een steenworp afstand van Pure C en is gericht op een breed publiek.
Documentairefilm
Op 9 februari 2015 ging tijdens het filmfestival van Berlijn de documentairefilm Fucking perfect in premiere. Een cameraploeg volgde het leven van Herman tijdens de laatste weken voor de sluiting van Oud Sluis en bij het openen van zijn nieuwe restaurant The Jane in Antwerpen. De met lovende kritieken ontvangen documentaire laat het intense en gepassioneerde leven van Herman zien die niet alleen van zichzelf, maar ook van zijn naasten grote offers vraagt. Op 11 maart 2015 ging de film in Nederland in premiere.
Prijzen
-Met Oud Sluis
- Eerste Michelinster in 1995 *
- Tweede Michelinster in 1999 **
- Derde Michelinster in 2005 ***
- Grand Prestige Award 2013 (In de gids van GaultMillau, ex aequo met chef Jonnie Boer).
- Hoge waarderingen in de ranglijst van Beste restaurant ter wereld in het Restaurant Magazine.
- 1ste plaats in het tijdschrift Lekker van 2004-2013 met Oud Sluis.
-Met Pure C
- Eerste Michelinster in 2011 *
-Met The Jane
- Eerste Michelinster in 2014 *
Trivia
- In 2010 te zien in het tv-programma De Beste Hobbykok van Vlaanderen waarin hij samen met Peter Goossens uit een groot aantal hobbykoks de beste moest kiezen.
- In 2014 jurylid in het programma Mijn Pop-uprestaurant samen met twee andere juryleden.
Publicaties
In 2011 werd Sergio Herman mede-eigenaar van Minestrone Culinaire Uitgeverij. Een uitgever die zich richt op culinaire kookboeken in exclusieve uitgave, met bijzondere druktechnieken, uitzonderlijke vormgeving en opmerkelijke details.
- Tony Le Duc & Stephan Vanfleteren (fotogr.), Sergio Herman (gerechten), Pieter van Doveren (tekst), Annelies Hess-Bosch (eindred.), Sergiology (Boechout: Minestrone Culinaire Uitgeverij, 2012).
- Sergio Herman, Maria Grimm, Tony Le Duc, Annelies Hess-Bosch, Desire. Reflecties van een topchef (Boechout: Minestrone Culinaire Uitgeverij, 2014). De driesterrenkok vertelt over zijn beslissing om zijn restaurant Oud Sluis te sluiten en over zijn voortdurende drang tot vernieuwing.
Auteur
-Johan Francke, 2015
Bronnen
-Krantenbank Zeeland, PZC, 7 februari 2015, spectrum 1-3 en 12 februari 2015, Uit gids pag. 1, 6-7.