St.-Pieterspolder: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
k Marja heeft pagina St.-pieterspolder hernoemd naar St.-Pieterspolder: hernoemd |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 28 aug 2014 om 09:11
St.-Pieterspolder |
---|
Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984
1. Polder in de gemeenten Goes (grotendeels) en Borsele, gelegen direct ten zuidwesten van ’s-Heer Arendskerk,e opgenomen in het Waterschap Zeeuwse Stromen (2011), voorheen Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland: oppervlakte circa 41 hectare; hoogte gemiddeld 0,9 m +N.A.P. De polder behoort tot het afwateringsgebied van het gemaal Maelstede in de Heer Janszpolder, werd ca. 1400 langs de Brede Watering Bewesten Yerseke in een zuidelijke Schengegeul bedijkt en is eigenlijk herwonnen Oudland (zie bodem). Hij behoorde tot de heerlijkheid en de voormalige gemeente 's-Heer Arendskerke en maakte tot 1959 deel uit van het waterschap ’s-Heer Arendskerke (opgericht 1880; 's-*Heer Arendskerkepolder).
2. Polder in de gemeente Reimerswaal, gelegen aan de Oosterschelde (Verdronken Land van Zuid-Beveland; Tolseinde): opgenomen in Waterschap Zeeuwse Stromen (2011), voorheen Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland, oppervlakte, circa 87 hectare; hoogte gemiddeld +0,9 meter N.A.P. De polder werd in 1878 bedijkt; de concessie was verleend aan L. Calmeijn te Brussel. In 1906 inundeerde de polder. Hij behoorde tot de voormalige gemeente Yerseke.
3. Polder in de voormalige gemeente Sas van Gent (thans Terneuzen), grenzend aan België; opgenomen in het Waterschap Zeeuwse Stromen (2011), voorheen Waterschap de Verenigde Braakmanpolders en Waterschap De Drie Ambachten. Oppervlakte circa 203 hectare; hoogte 0,9 tot 1,8 m +N.A.P. De polder behoort tot het afwateringsgebied Braakman Braakmanpolder). In het zuidwesten van de polder ligt de buurtschap Posthoorn (gedeeltelijk). De St.-Pieterspolder kwam omstreeks 1633 tot stand op eertijds verloren gegaan gebied, waar nu het Raadsherenschor ligt. Hij overstroomde in 1682 en werd herdijkt in 1690. De polder inundeerde ook in 1808. waarna 23 hectare prijsgegeven gebied werd herdijkt in het Verdronken poldertje ten zuidoosten van Philippine (1848). De polder behoorde tot de voormalige gemeente Sas van Gent.
4. Polder in de voormalige gemeente Oostburg (thans Sluis) (grotendeels) en Terneuzen: opgenomen in het Waterschap Zeeuwse Stromen (2011), voorheen Waterschap Het Vrije van Sluis: oppervlakte circa. 309 hectare: hoogte 1.4 tot 1.7 meter +N.A.P.; behorend tot de hoofdafwateringsgebieden Nummer Een en Nol Zeven (Hoofdplaatpolder). In de zuidoosthoek van de polder ligt de buurtschap Driewegen (gedeeltelijk). In het zuidwesten. op een driesprong van dijken ca. 1.5 kilometer ten noorden van IJzendijke. ligt 'Schorers eraf dit is het graf van mr. Willem Schorer 1717-1800). lid van de Raad van Vlaanderen. Hij ageerde tegen het begraven in kerken. Bij testament werd zijn rustplaats alhier op eigen grond bepaald. De St.-Pieterpolder werd in 1699 bedijkt op 'aanwas ten noordwesten van Biervliet. in het schorren en geulengebied tussen Biervliet en IJzendijke. De polder viel binnen de voormalige gemeente Biervliet.
AUTEUR
J. Kuipers
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen, III en IV. Roos, Woordenboek. Van Empel en Pieters, Zeeland. 318. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek. J.P.B. Zuurdeeg. Brede Watering. 's-Heer Arendskerke.J.P. 13. Zuurdeeg. Verenigde Braakmanpolders. K.J.J. Brand, Oost-Zeeuws-Vlaamse polderland.