Reinier de Klerck (of De Clerq): verschil tussen versies
Importing text file |
k Marja heeft pagina Klerck (of De Clerq), Reinier De hernoemd naar Reinier de Klerck (of De Clerq): hernoemd |
(geen verschil)
|
Versie van 3 jul 2014 09:26
Klerck (of De Clerq), Reinier De |
---|
(Middelburg ged. 9 nov. 1710 - Batavia 1 september 1780). Gouverneur-generaal van Oost-Indië.
Voer in 1727 als scheepsjongen en in 1731 als stuurman naar Oost-Indië, op welke tweede reis hij zich voor de Oost-Indische Compagnie bijzonder verdienstelijk wist te maken tijdens te Atjeh ontstane onlusten. Hierdoor kreeg hij de taak namens de Oost-Indische Compagnie geschillen tussen de vorsten van Atjeh en Padang te beslechten; in 1741 wist hij een voor de handel desastreuze oorlog met de machtige keizer of soesoehoenan van Java te voorkomen. Na als opperkoopman werkzaam geweest te zijn, werd hij in mei 1755 aangesteld als Raad van Indië en Bestuurder van Banda. In 1775 werd hij benoemd tot directeur-generaal, op 4 oktober 1777 volgde hij Jeremias van Riemsdijk op als gouverneur-generaal; als zodanig heeft hij zich onderscheiden door zijn eenvoud en praktische instelling, doch het is hem niet gelukt het vermolmde gezag van de Compagnie te herstellen. Onder zijn bewind kwam het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen tot stand. In maart 1780 nam hij, door langdurig verblijf in de tropen verzwakt, zijn ontslag.
AUTEUR
L. Hageman, gecontroleerd 2013
LITERATUUR
Van Oosterzee, De Klerck.
Nagtglas, Levensberichten.
Stapel, De gouverneurs-generaal van Ned. Indië (1941).
Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984
(Middelburg ged. 9 nov. 1710 - Batavia 1 sept. 1780). Gouverneur-generaal van Oost-Indië. Voer in 1727 als scheepsjongen en in 1731 als stuurman naar Oost-Indië, op welke tweede reis hij zich voor de Oostindische Compagnie bijzonder verdienstelijk wist te maken tijdens te Atjeh ontstane onlusten. Hierdoor kreeg hij de taak namens de Oostindische Compagnie geschillen tussen de vorsten van Atjeh en Padang te beslechten; in 1741 wist hij een voor de handel desastreuze oorlog met de machtige keizer of soesoehoenan van Java te voorkomen. Na als opperkoopman werkzaam geweest te zijn, werd hij in mei 1755 aangesteld als Raad van Indië en Bestuurder van Banda. In 1775 werd hij benoemd tot directeur-generaal, op 4 oktober 1777 volgde hij Jeremias van Riemsdijk op als gouverneurg eneraal; als zodanig heeft hij zich onderscheiden door zijn eenvoud en praktische instelling, doch het is hem niet gelukt het vermolmde gezag van de Compagnie te herstellen. Onder zijn bewind kwam het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen tot stand. In maart 1780 nam hij, door langdurig verblijf in de tropen verzwakt, zijn ontslag.
KLEVERSKERKE (Clauwaertskercke,Cleewerskerke)
Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984
Kerkdorpje binnen de gemeente Arnemuiden.
Wapen: Het wapen van de ambachtsheerlijkheid is afgebeeld op de wapenkaart van Smallegange (1696) en werd bevestigd op 10 november 1819. De adelaarsklauw is een sprekend embleem, afgeleid van de naam Clauvv aertskercke.
Monumenten: Het middeleeuwse kerkje van Kleverskerke (N.H.) werd in 1861 afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw (1862). Vlak ten noordoosten van het dorp ligt nog een vluchtberg werf).
Geschiedenis: Clauwaertskercke was in 1251 al een parochie; de kerk was een dochter van de Noordmonster te Middelburg en gewijd aan St. Georgius. In de 14e eeuw werd de parochie Nieuwerkerke afgescheiden van Kleverskerke met een kerk, die gewijd was aan St.-Jan. Deze is de hoofdkerk van Arnemuiden geworden, maar in 1545 als parochiekerk door de voormalige St.-Martinuskapel vervangen. De kerk van St.-Jan verdween na de Reformatie. Kleverskerke kreeg eerst in 1671 een eigen predikant, F. Ross; voordien was de Hervormde Gemeente gecombineerd geweest met die wan Arnemuiden. In 1857 werd de gemeente Kleverskerke bij Arnemuiden gevoegd. Na de aanleg van het kanaal door Walcheren raakte Kleverskerke enigszins geïsoleerd, doch de huidige recreatie rond het Veerse Meer doet de belangstelling voor het plaatsje weer opleven.
AUTEUR
J.A. Trimpe Burger
LITERATUUR
Bulletin Kon, Ned. Oudheidkundige Bond 16(1963, 12). 235-236. Walraven en Polderdijk, De kuststreek van her zuidoostelijke deel van Walcheren. Grijpink, Register op de parochieën. Kok, Kerkputrocinia. Wilderom, Tussen afsluitdammen
AFBEELDING
De kerk van Kleverskerke die in 1861 werd afgebroken.