Reinier de Klerck (of De Clerq)

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Reinier de Klerck (of De Clerq)
Reinier de Klerk.jpg
Gouverneur-generaal Reinier de Klerk. Schilderij toegeschreven aan Franciscus Josephus Fricot (1777). Bron: Wikimedia Commons.
Geboren gedoopt 9 november 1710 Middelburg
Overleden 1 september 1780 Batavia
Beroep Gouverneur-generaal van Oost-Indië
VIAF Reinier de Klerck (of De Clerq)

Gouverneur-generaal van Oost-Indië. Voer in 1727 als scheepsjongen en in 1731 als stuurman naar Oost-Indië, op welke tweede reis hij zich voor de Oost-Indische Compagnie bijzonder verdienstelijk wist te maken tijdens te Atjeh ontstane onlusten. Hierdoor kreeg hij de taak namens de Oost-Indische Compagnie geschillen tussen de vorsten van Atjeh en Padang te beslechten; in 1741 wist hij een voor de handel desastreuze oorlog met de machtige keizer of soesoehoenan van Java te voorkomen.

Na als opperkoopman werkzaam geweest te zijn, werd hij in mei 1755 aangesteld als Raad van Indië en Bestuurder van Banda. In 1775 werd hij benoemd tot directeur-generaal, op 4 oktober 1777 volgde hij Jeremias van Riemsdijk op als gouverneur-generaal; als zodanig heeft hij zich onderscheiden door zijn eenvoud en praktische instelling, doch het is hem niet gelukt het vermolmde gezag van de Compagnie te herstellen. Onder zijn bewind kwam het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen tot stand. In maart 1780 nam hij, door langdurig verblijf in de tropen verzwakt, zijn ontslag.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

L. Hageman, gecontroleerd 2013

Literatuur

  • Van Oosterzee, De Klerck.
  • Nagtglas, Levensberichten.
  • Stapel, De gouverneurs-generaal van Ned. Indië (1941).