Palingbroodjes: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
}}
}}


Typisch Zeeuws streekgerecht. Bereiding: 600 gr schoongemaakte verse paling in mootjes snijden (±30 stuks), bestrooien met peper en zout en enige tijd in een vergiet laten staan. Gistdeeg maken van: 400 gr bloem, 30 gr gist, 1/2 dl lauwe melk, 60 gr zeer fijne reuzel, 10 gr basterdsuiker, 8 gr zout. Het deeg een half uur laten rijzen en in 30 stukjes verdelen; hier van langwerpige rolletjes maken, deze plat drukken en de palingmootjes erin rollen. Op het ingevette bakblik leggen, bestrijken met losgeklopt ei, een half uur laten narijzen en in een flink warme oven (250°C) in 15 minuten bakken. Uit de oven halen, met vetvrij papier bedekken, een dubbele deken erover leggen en een half uur laten smoren; dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de paling gaar is.
Typisch Zeeuws streekgerecht. Bereiding: 600 gram schoongemaakte verse paling in mootjes snijden (±30 stuks), bestrooien met peper en zout en enige tijd in een vergiet laten staan. Gistdeeg maken van: 400 gr bloem, 30 gr gist, 1/2 dl lauwe melk, 60 gr zeer fijne reuzel, 10 gr basterdsuiker, 8 gr zout. Het deeg een half uur laten rijzen en in 30 stukjes verdelen; hier van langwerpige rolletjes maken, deze plat drukken en de palingmootjes erin rollen. Op het ingevette bakblik leggen, bestrijken met losgeklopt ei, een half uur laten narijzen en in een flink warme oven (250°C) in 15 minuten bakken. Uit de oven halen, met vetvrij papier bedekken, een dubbele deken erover leggen en een half uur laten smoren; dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de paling gaar is.
 
 
= AUTEUR =
= W.S.S. v.d. Feen-van Benthem Jutting =


== AUTEUR ==
-W.S.S. v.d. Feen-van Benthem Jutting


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
{{GoToOriginal}}


[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]

Versie van 30 dec 2014 09:25

Palingbroodjes

Typisch Zeeuws streekgerecht. Bereiding: 600 gram schoongemaakte verse paling in mootjes snijden (±30 stuks), bestrooien met peper en zout en enige tijd in een vergiet laten staan. Gistdeeg maken van: 400 gr bloem, 30 gr gist, 1/2 dl lauwe melk, 60 gr zeer fijne reuzel, 10 gr basterdsuiker, 8 gr zout. Het deeg een half uur laten rijzen en in 30 stukjes verdelen; hier van langwerpige rolletjes maken, deze plat drukken en de palingmootjes erin rollen. Op het ingevette bakblik leggen, bestrijken met losgeklopt ei, een half uur laten narijzen en in een flink warme oven (250°C) in 15 minuten bakken. Uit de oven halen, met vetvrij papier bedekken, een dubbele deken erover leggen en een half uur laten smoren; dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de paling gaar is.

AUTEUR

-W.S.S. v.d. Feen-van Benthem Jutting

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984