Prins en Dingemanse: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim (overleg | bijdragen)
Wim (overleg | bijdragen)
Regel 57: Regel 57:
*Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
*Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
*Overig bijv. mosselpannen etc.
*Overig bijv. mosselpannen etc.
== Auteur ==
W. van Gorsel, 2017
== Bronnen ==
[https://www.prinsendingemanse.nl/ Website Prins & Dingemanse]
== Noten ==
<references/>
[[category:Economie en bedrijven]]
[[category:industrie]]

Versie van 6 apr 2017 12:09

Schaaldierverwerkend bedrijf uit Yerseke. (LATER MEER)

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

  • 1870: Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als centrum.
  • 1880: Landbouwer Jacob Prins richt aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf op voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins.
  • 1927: Jan Prins begint vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen.
  • Circa 1931: De kreeftenfirma Jan Prins wordt uitgebreid met een schaaldier- en schelpenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins komen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond 'De firma Prins'.
  • Circa 1937: Oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier vanuit de firma Jan Prins, aan de Grintweg te Yerseke.
  • Circa 1951: Jan Prins richt met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.

De winter van 1962/'63

  • 1962/63: Door een zeer strenge winter sterft vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vriest 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stoppen ermee, Prins zet door.

Prins & Dingemanse BV

  • 1979/80: De families Prins en Dingemanse richten de onderneming Prins & Dingemanse BV op. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.

Stormvloedkering

  • 1987: Koningin Beatrix opent de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water is de redding van de schaal- en schelpdiersector.

Technische verbeteringen

  • 1994: Prins & Dingemanse introduceert de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt.
  • 1995: Als eerste visbedrijf in Nederland ontvangt de Prins Holding het ISO-certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie.
  • 1996: Ingebruikname van de YE-96 Jan Prins, de modernste mosselkotter tot dan toe in Nederland gebouwd.
  • 1997: Prins & Dingemanse ontwikkelt de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend.

Prins Groep BV

  • 1998: Vorming van de Prins Groep BV, waaronder 17 binnen- en buitenlandse vennootschappen ressorteren.

YE-29 Jacoba Prins

  • 2005: Ingebruikneming van de revolutionaire oesterkotter YE-29 Jacoba Prins, met een volledig geautomatiseerd vissysteem voor oesters.

Koninklijk!

  • 2006: Koningin Beatrix verleent een 125-jarig Prins & Dingemanse het predicaat koninklijk.

Prix d’Eite

  • 2009: Winnaar van de prestigieuze Prix d’Eite met de Oesterproeverij die van het eten van oester een nog gevarieerdere belevenis maakt.
  • 2012: Voor de tweede maal winnaar van de Prix d’Elite dit maal met de Zeeuwse Creuse Caresse een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.
  • 2013: De vijfde generatie Prins treedt toe tot het directe team.

Assortiment

  • Mosselen
  • Oesters
  • Schelpdieren, bijv. alikruiken, amandelschelpen en kokkels
  • Schaaldieren, bijv. kreeft
  • Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
  • Overig bijv. mosselpannen etc.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Website Prins & Dingemanse

Noten