Palingbroodjes: verschil tussen versies
Importing text file |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 2: | Regel 2: | ||
| above = Palingbroodjes | | above = Palingbroodjes | ||
}} | }} | ||
[[Bestand:palingbrood.jpg|right|thumb|400px|Palingbroodjes, bron:[http://www.bakkerijmuseum.nl bakkerijmuseum]]] | |||
Typisch Zeeuws streekgerecht, m.n. op Schouwen-Duiveland. | |||
== Ingrediënten == | |||
*600 gram schoongemaakte verse paling | |||
*400 gram bloem | |||
*60 gram fijne reuzel | |||
*30 gram gist | |||
*10 gram basterdsuiker | |||
*8 gram zout | |||
*5 cl. lauwe melk | |||
*peper | |||
--- | |||
*1 ei | |||
== Bereiding == | |||
De paling in mootjes snijden (±30 stuks), bestrooien met peper en zout en enige tijd in een vergiet laten staan. Gistdeeg maken van: 400 gr bloem, 30 gr gist, 1/2 dl lauwe melk, 60 gram zeer fijne reuzel, 10 gram basterdsuiker en 8 gram zout. Het deeg een half uur laten rijzen en in 30 stukjes verdelen. Hier langwerpige rolletjes van maken, deze plat drukken en de palingmootjes erin rollen. Op het ingevette bakblik leggen, bestrijken met losgeklopt ei, een half uur laten narijzen en in een flink warme oven (250°C) in 15 minuten bakken. Uit de oven halen, met vetvrij papier bedekken, een dubbele deken erover leggen en een half uur laten smoren; dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de paling gaar is. | |||
= | == Auteur == | ||
-W.S.S. v.d. Feen-van Benthem Jutting | |||
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | |||
{{GoToOriginal}} | |||
[[category:Kunst & cultuur]] | |||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] |
Huidige versie van 19 nov 2024 om 14:28
Palingbroodjes |
---|
Typisch Zeeuws streekgerecht, m.n. op Schouwen-Duiveland.
Ingrediënten
- 600 gram schoongemaakte verse paling
- 400 gram bloem
- 60 gram fijne reuzel
- 30 gram gist
- 10 gram basterdsuiker
- 8 gram zout
- 5 cl. lauwe melk
- peper
---
- 1 ei
Bereiding
De paling in mootjes snijden (±30 stuks), bestrooien met peper en zout en enige tijd in een vergiet laten staan. Gistdeeg maken van: 400 gr bloem, 30 gr gist, 1/2 dl lauwe melk, 60 gram zeer fijne reuzel, 10 gram basterdsuiker en 8 gram zout. Het deeg een half uur laten rijzen en in 30 stukjes verdelen. Hier langwerpige rolletjes van maken, deze plat drukken en de palingmootjes erin rollen. Op het ingevette bakblik leggen, bestrijken met losgeklopt ei, een half uur laten narijzen en in een flink warme oven (250°C) in 15 minuten bakken. Uit de oven halen, met vetvrij papier bedekken, een dubbele deken erover leggen en een half uur laten smoren; dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de paling gaar is.
Auteur
-W.S.S. v.d. Feen-van Benthem Jutting