Prins en Dingemanse: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim (overleg | bijdragen)
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
 
(75 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Mosselen-, oester en schaaldierverwerkend bedrijf in Yerseke. (LATER MEER)
{{Infobox
| above      =Prins en Dingemanse
}}
 
Mosselen-, oester en schaaldierverwerkend bedrijf in Yerseke.
 
[[Bestand:Prins1.jpg|thumb|right|400px|Het mosselschip de YE 29 aan het vangen van mosselen, foto: C. de Boer, 1980, Bron: [https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/indeling/detail/start/24?q_searchfield=mosselen&f_ints_datum_facet%5B0%5D=%5B1970+TO+1989%5D ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 131225]]]


==Geschiedenis van het bedrijf==
==Geschiedenis van het bedrijf==
===1880: Het begin===
De moderne oesterkweek startte rond 1870 met Yerseke als centrum. Tien jaar later, in 1880, begon landbouwer Jacob Prins onder de naam Jac. Prins aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf voor oesterteelt en -handel. Hij richtte het bedrijf onder andere op om twee van zijn drie zoons een gezonde financiële toekomst te geven.
In 1927 begon Jan Prins vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen. Vier jaar later, in 1931, werd de kreeftenfirma Jan Prins uitgebreid met een schaaldier- en schelpenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins kwamen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond 'De firma Prins'.
[[Bestand:Prins2.jpg|thumb|left|350px|Mosselen pellen (mosselen uit de schelp halen, waarna deze ingelegd worden in potjes met azijn) in de mosselkokerij en inleggerij "De Zeeuwsche Banier" van Jan Prins aan de Grintweg, fotograaf: onbekend, ca. 1950, Bron: [https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/indeling/detail?q_searchfield=41454 ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 41454]]]


===Het begin===
In 1937 was er vanuit de firma Jan Prins - aan de Grintweg in Yerseke - de oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier.
*1870: Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als centrum.


*1880: Landbouwer Jacob Prins richt aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf op voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins. Hij richt het bedrijf onder andere op om twee van zijn drie zoons een gezonde financiële toekomst te geven.
In 1951 richtte Jan Prins met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.  


*1927: Jan Prins begint vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen.
In de jaren vijftig zaaide een mosselparasiet dood en verderf in de Zeeuwse wateren. Door deze bedreiging ontdekten de Zeeuwse mosselkwekers de Waddenzee als nieuw broedgebied.


*Circa 1931: De kreeftenfirma Jan Prins wordt uitgebreid met een schaaldier- en schelpenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins komen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond 'De firma Prins'.
===De winter van 1962/'63===
Door een zeer strenge winter van 1962/'63 stierf vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vroor 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stopten ermee, Prins zette door. Later, bijv. in de jaren 80, zou de mosselsector nog vaker geconfronteerd worden met de verwoestende werking van strenge vorst.


*Circa 1937: Oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier vanuit de firma Jan Prins, aan de Grintweg te Yerseke.
===1980: Prins & Dingemanse BV===
In 1980 werden verschillende bedrijven door de verzwaring van de Oosterscheldedijk gedwongen te verhuizen naar het nieuwe bedrijfsterrein aan de Korringaweg. De firma's  Prins en Dingemanse besloten de krachten te bundelen en samen te gaan. Zo werd de onderneming Prins & Dingemanse BV opgericht. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.


*Circa 1951: Jan Prins richt met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.
===1987: Stormvloedkering===
In 1987 opende Koningin Beatrix de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water was de redding van de schaal- en schelpdiersector. Dit was mede een gevolg van een succesvolle lobby van de mosselvisserij en de milieubeweging.


===De winter van 1962/'63===
===Jaren 90: Overname en technische verbeteringen===
*1962/63: Door een zeer strenge winter sterft vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vriest 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stoppen ermee, Prins zet door.
 
[[Bestand:Prins3.jpg|thumb|right|350px|De door de mosselkotter YE 55 opgeviste mosselen worden gelost in een container, waar deze, voordat ze gereed gemaakt worden voor verzending (consumptie), worden verwaterd; links met blauw hemd Frans Sinke; rechts met groen hemd Joos Sinke, foto: J. Wolterbeek, ca. 1975, Bron: [https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/indeling/detail?q_searchfield=112029 ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 112029]]]
 
Begin jaren 90 werd Prins en Dingemanse overgenomen door het Franse concern Euro Nature. Omdat het niet goed uitpakte wordt het bedrijf na twee jaar weer teruggekocht door de familie Prins.


===Prins & Dingemanse BV===
De jaren 90 werden voor het bedrijf vooral gekenmerkt door technologische vernieuwingen. Zo introduceerde Prins & Dingemanse in 1994 de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt. Een jaar later, in 1995, ontving het bedrijf, als eerste visbedrijf in Nederland, het ISO-9002 certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie. Het bedrijf nam tevens als eerste mosselbedrijf een waterzuiveringssysteem met koeling voor de verwerking van de mosselen in bedrijf. Hierdoor werd Oosterscheldewater gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit (het blijft wel zout) en gekoeld tot 1 graad Celsius. Met dit gezuiverde en gekoelde water volgde een naverwatering en schoonmaak en kunnen de mosselen de koelwagens in voor transport.
*1979/80: De families Prins en Dingemanse richten de onderneming Prins & Dingemanse BV op. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.


===Stormvloedkering===
In 1997 ontwikkelde Prins & Dingemanse de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend. De uitvinding zorgde voor een enorme stimulans van de afzet van mosselen. Hierdoor was het mogelijk schelpdieren over de hele wereld te exporteren. In licentie was de verpakking ook aan buitenlandse collega-mosselbedrijven verkocht. Een van de zeventien BV's van Prins en Dingemanse hield zich hiermee bezig. De verleende octrooien zorgden wel voor veel opschudding. Door 9 andere bedrijven werd het octrooi aangevochten, maar dat werd door de rechter niet gehonoreerd.
*1987: Koningin Beatrix opent de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water is de redding van de schaal- en schelpdiersector.


===Technische verbeteringen===
===2006: Koninklijk!===
*1994: Prins & Dingemanse introduceert de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt.
In 2006 verleende Koningin Beatrix op voorspraak van de burgemeester van Reimerswaal en de CvK van Zeeland het dan 125 jaar bestaande bedrijf het predicaat koninklijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het bedrijf tenminste 100 jaar bestaan, van groot belang zijn binnen zijn vakgebied en van landelijke betekenis zijn. Vanaf 2006 heette het bedrijf officieel de Prins Groep 'Koninklijk schaal- en schelpdierenbedrijf Prins & Dingemanse'. In Nederland zijn ongeveer 150 bedrijven met het predikaat 'Koninklijk'.


*1995: Als eerste visbedrijf in Nederland ontvangt de Prins Holding het ISO-certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie.
[[Bestand:Prins4.jpg|thumb|left|350px|Nabij Yerseke, verswatervoorziening t.b.v. verwaterplaats mosselen en oesters, foto: J. Wolterbeek, 2001, Bron: [https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/indeling/detail?q_searchfield=74444 ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 74444]]]


*1996: Ingebruikname van de YE-96 Jan Prins, de modernste mosselkotter tot dan toe in Nederland gebouwd.
Mosselen waren intussen het hele jaar door verkrijgbaar. Als het mosselseizoen tussen april en juli stil ligt werden er door Prins & Dingemanse dan ook mosselen uit Canada of Noorwegen aangevoerd. In duidelijk herkenbare verpakkingen, waarop de herkomst van de mosselen duidelijk staat aangegeven.


*1997: Prins & Dingemanse ontwikkelt de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend.
Omdat de Nederlandse overheid vanwege milieuredenen de vangst van natuurlijk mosselzaad in de Waddenzee aan banden legde besloot Prins & Dingemanse in 2006 te gaan investeren in de kunstmatige kweek van mosselzaad. Daartoe kocht het bedrijf tien hectare landbouwgrond en twee hectare industriegrond nabij Yerseke (Olzendepolder).<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2006-08-02/edition/null/page/25 Krantenbank Zeeland, 'Kunstmatige kweek wint terrein', in: PZC, 2 augustus 2006, pag. 25.]</ref> Ook werd geïnvesteerd in speciale vanginstallaties.


===Prins Groep BV===
===Prix d’ Elite===  
*1998: Vorming van de Prins Groep BV, waaronder 17 binnen- en buitenlandse vennootschappen ressorteren.
In 2009 won Prins en Dingemanse de prestigieuze Prix d’ Elite met het product 'de Oesterproeverij'. Drie jaar later, in 2012, herhaalde het bedrijf deze stunt. Ditmaal met de Zeeuwse Creuse Caresse. Een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.


===YE-29 Jacoba Prins===
===Vijfde generatie===
*2005: Ingebruikneming van de revolutionaire oesterkotter YE-29 Jacoba Prins, met een volledig geautomatiseerd vissysteem voor oesters.
In 2013 trad de vijfde generatie Prins toe tot het directieteam.


===Koninklijk!===
==Mosselverwerkingsproces==
In 2006 verleent Koningin Beatrix op voorspraak van de burgemeester van Reimerswaal en de CvK van Zeeland het dan 125 jaar bestaande bedrijf het predicaat koninklijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het bedrijf tenminste 100 jaar bestaan, van groot belang zijn binnen zijn vakgebied en van landelijke betekenis zijn. Vanaf 2006 heet het bedrijf officieel de Prins Groep 'Koninklijk schaal- en schelpdierenbedrijf Prins & Dingemanse'. In Nederland zijn ongeveer 150 bedrijven met het predikaat 'Koninklijk'.
De meeste Zeeuwse mosselen zijn intussen afkomstig uit de Waddenzee, waar het mosselzaad wordt gehaald. Dit zaad wordt verhandeld op de mosselveiling en uitgezet op de mosselpercelen in de Oosterschelde. Op deze banken kunnen de mosselen dan verder groeien. Als de mosselen groot genoeg zijn voor consumptie worden ze uit het water gevist en in een bacterievrij bassin gelegd ('verwateren'). Zo wordt eventueel aanwezig zand uit de mossel gespoeld en krijgen de mosselen tijd te herstellen.


===Prix d’Eite===
Na het verwateren volgt het sorteren op grootte. Tot slot worden de mosselen (waterdicht) verpakt. Om de mosselen levend te houden - vanwege de smaak - wordt door Prins en Dingemanse een mengsel van koolzuur en zuurstof toegevoegd.
*2009: Winnaar van de prestigieuze Prix d’Eite met de Oesterproeverij die van het eten van oester een nog gevarieerdere belevenis maakt.


*2012: Voor de tweede maal winnaar van de Prix d’Elite dit maal met de Zeeuwse Creuse Caresse een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.
[[Bestand:Prins5.jpg|thumb|right|400px|Mosselen eten tijdens visserijfeesten in Yerseke, foto: J. Wolterbeek, 2005, Bron: [https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/indeling/detail/start/20?q_searchfield=mosselen ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 112760]]]


*2013: De vijfde generatie Prins treedt toe tot het directe team.
==Verkoopassortiment==
Prins en Dingemanse verkoopt de volgende producten:


==Assortiment==
*Mosselen, te onderscheiden naar grootte: van Goudmerk via Jumbo, Imperial, Super en Extra.
*Mosselen
*Oesters
*Oesters
*Schelpdieren, bijv. alikruiken, amandelschelpen en kokkels
*Schelpdieren, bijv. alikruiken, amandelschelpen en kokkels
*Schaaldieren, bijv. kreeft
*Schaaldieren, bijv. kreeft
*Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
*Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
*Overig bijv. mosselpannen etc.
*Overig, bijv. mosselpannen etc.
 
Mosselen maken ongeveer 80% van het assortiment uit, oesters 15% en de overige artikelen 5%. De mosselen worden vooral verkocht aan de horeca in België en supermarkten in Frankrijk. Kokkels worden vooral afgezet in Zuid-Europa.
 
Prins en Dingemanse is een van de vier grote mosselbedrijven in Zeeland. Daarnaast zijn er de volgende gerenommeerde bedrijven: Barbe, Roem van Yerseke en Delta Mossel. Gezamenlijk realiseren zijn ongeveer 50% van de totale omzet in de schelpdierverwerking in Nederland.


== Auteur ==
== Auteur ==
Regel 62: Regel 80:


== Bronnen ==
== Bronnen ==
[https://www.prinsendingemanse.nl/ Website Prins & Dingemanse]
===Sites===
*[https://www.prinsendingemanse.nl/ Website Prins & Dingemanse]
 
*[https://krantenbankzeeland.nl/search Krantenbank Zeeland]


== Noten ==
== Noten ==

Huidige versie van 18 jan 2019 om 10:46

Prins en Dingemanse

Mosselen-, oester en schaaldierverwerkend bedrijf in Yerseke.

Het mosselschip de YE 29 aan het vangen van mosselen, foto: C. de Boer, 1980, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 131225

Geschiedenis van het bedrijf

1880: Het begin

De moderne oesterkweek startte rond 1870 met Yerseke als centrum. Tien jaar later, in 1880, begon landbouwer Jacob Prins onder de naam Jac. Prins aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf voor oesterteelt en -handel. Hij richtte het bedrijf onder andere op om twee van zijn drie zoons een gezonde financiële toekomst te geven.

In 1927 begon Jan Prins vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen. Vier jaar later, in 1931, werd de kreeftenfirma Jan Prins uitgebreid met een schaaldier- en schelpenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins kwamen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond 'De firma Prins'.

Mosselen pellen (mosselen uit de schelp halen, waarna deze ingelegd worden in potjes met azijn) in de mosselkokerij en inleggerij "De Zeeuwsche Banier" van Jan Prins aan de Grintweg, fotograaf: onbekend, ca. 1950, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 41454

In 1937 was er vanuit de firma Jan Prins - aan de Grintweg in Yerseke - de oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier.

In 1951 richtte Jan Prins met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.

In de jaren vijftig zaaide een mosselparasiet dood en verderf in de Zeeuwse wateren. Door deze bedreiging ontdekten de Zeeuwse mosselkwekers de Waddenzee als nieuw broedgebied.

De winter van 1962/'63

Door een zeer strenge winter van 1962/'63 stierf vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vroor 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stopten ermee, Prins zette door. Later, bijv. in de jaren 80, zou de mosselsector nog vaker geconfronteerd worden met de verwoestende werking van strenge vorst.

1980: Prins & Dingemanse BV

In 1980 werden verschillende bedrijven door de verzwaring van de Oosterscheldedijk gedwongen te verhuizen naar het nieuwe bedrijfsterrein aan de Korringaweg. De firma's Prins en Dingemanse besloten de krachten te bundelen en samen te gaan. Zo werd de onderneming Prins & Dingemanse BV opgericht. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.

1987: Stormvloedkering

In 1987 opende Koningin Beatrix de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water was de redding van de schaal- en schelpdiersector. Dit was mede een gevolg van een succesvolle lobby van de mosselvisserij en de milieubeweging.

Jaren 90: Overname en technische verbeteringen

De door de mosselkotter YE 55 opgeviste mosselen worden gelost in een container, waar deze, voordat ze gereed gemaakt worden voor verzending (consumptie), worden verwaterd; links met blauw hemd Frans Sinke; rechts met groen hemd Joos Sinke, foto: J. Wolterbeek, ca. 1975, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 112029

Begin jaren 90 werd Prins en Dingemanse overgenomen door het Franse concern Euro Nature. Omdat het niet goed uitpakte wordt het bedrijf na twee jaar weer teruggekocht door de familie Prins.

De jaren 90 werden voor het bedrijf vooral gekenmerkt door technologische vernieuwingen. Zo introduceerde Prins & Dingemanse in 1994 de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt. Een jaar later, in 1995, ontving het bedrijf, als eerste visbedrijf in Nederland, het ISO-9002 certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie. Het bedrijf nam tevens als eerste mosselbedrijf een waterzuiveringssysteem met koeling voor de verwerking van de mosselen in bedrijf. Hierdoor werd Oosterscheldewater gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit (het blijft wel zout) en gekoeld tot 1 graad Celsius. Met dit gezuiverde en gekoelde water volgde een naverwatering en schoonmaak en kunnen de mosselen de koelwagens in voor transport.

In 1997 ontwikkelde Prins & Dingemanse de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend. De uitvinding zorgde voor een enorme stimulans van de afzet van mosselen. Hierdoor was het mogelijk schelpdieren over de hele wereld te exporteren. In licentie was de verpakking ook aan buitenlandse collega-mosselbedrijven verkocht. Een van de zeventien BV's van Prins en Dingemanse hield zich hiermee bezig. De verleende octrooien zorgden wel voor veel opschudding. Door 9 andere bedrijven werd het octrooi aangevochten, maar dat werd door de rechter niet gehonoreerd.

2006: Koninklijk!

In 2006 verleende Koningin Beatrix op voorspraak van de burgemeester van Reimerswaal en de CvK van Zeeland het dan 125 jaar bestaande bedrijf het predicaat koninklijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het bedrijf tenminste 100 jaar bestaan, van groot belang zijn binnen zijn vakgebied en van landelijke betekenis zijn. Vanaf 2006 heette het bedrijf officieel de Prins Groep 'Koninklijk schaal- en schelpdierenbedrijf Prins & Dingemanse'. In Nederland zijn ongeveer 150 bedrijven met het predikaat 'Koninklijk'.

Nabij Yerseke, verswatervoorziening t.b.v. verwaterplaats mosselen en oesters, foto: J. Wolterbeek, 2001, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 74444

Mosselen waren intussen het hele jaar door verkrijgbaar. Als het mosselseizoen tussen april en juli stil ligt werden er door Prins & Dingemanse dan ook mosselen uit Canada of Noorwegen aangevoerd. In duidelijk herkenbare verpakkingen, waarop de herkomst van de mosselen duidelijk staat aangegeven.

Omdat de Nederlandse overheid vanwege milieuredenen de vangst van natuurlijk mosselzaad in de Waddenzee aan banden legde besloot Prins & Dingemanse in 2006 te gaan investeren in de kunstmatige kweek van mosselzaad. Daartoe kocht het bedrijf tien hectare landbouwgrond en twee hectare industriegrond nabij Yerseke (Olzendepolder).[1] Ook werd geïnvesteerd in speciale vanginstallaties.

Prix d’ Elite

In 2009 won Prins en Dingemanse de prestigieuze Prix d’ Elite met het product 'de Oesterproeverij'. Drie jaar later, in 2012, herhaalde het bedrijf deze stunt. Ditmaal met de Zeeuwse Creuse Caresse. Een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.

Vijfde generatie

In 2013 trad de vijfde generatie Prins toe tot het directieteam.

Mosselverwerkingsproces

De meeste Zeeuwse mosselen zijn intussen afkomstig uit de Waddenzee, waar het mosselzaad wordt gehaald. Dit zaad wordt verhandeld op de mosselveiling en uitgezet op de mosselpercelen in de Oosterschelde. Op deze banken kunnen de mosselen dan verder groeien. Als de mosselen groot genoeg zijn voor consumptie worden ze uit het water gevist en in een bacterievrij bassin gelegd ('verwateren'). Zo wordt eventueel aanwezig zand uit de mossel gespoeld en krijgen de mosselen tijd te herstellen.

Na het verwateren volgt het sorteren op grootte. Tot slot worden de mosselen (waterdicht) verpakt. Om de mosselen levend te houden - vanwege de smaak - wordt door Prins en Dingemanse een mengsel van koolzuur en zuurstof toegevoegd.

Mosselen eten tijdens visserijfeesten in Yerseke, foto: J. Wolterbeek, 2005, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 112760

Verkoopassortiment

Prins en Dingemanse verkoopt de volgende producten:

  • Mosselen, te onderscheiden naar grootte: van Goudmerk via Jumbo, Imperial, Super en Extra.
  • Oesters
  • Schelpdieren, bijv. alikruiken, amandelschelpen en kokkels
  • Schaaldieren, bijv. kreeft
  • Conserven, diepvriesproducten en zeegroenten
  • Overig, bijv. mosselpannen etc.

Mosselen maken ongeveer 80% van het assortiment uit, oesters 15% en de overige artikelen 5%. De mosselen worden vooral verkocht aan de horeca in België en supermarkten in Frankrijk. Kokkels worden vooral afgezet in Zuid-Europa.

Prins en Dingemanse is een van de vier grote mosselbedrijven in Zeeland. Daarnaast zijn er de volgende gerenommeerde bedrijven: Barbe, Roem van Yerseke en Delta Mossel. Gezamenlijk realiseren zijn ongeveer 50% van de totale omzet in de schelpdierverwerking in Nederland.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Sites

Noten