Willem Cornelisz. Eversdijk: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marja (overleg | bijdragen)
k Marja heeft pagina Eversdijk, Willem Cornelisz. hernoemd naar Willem Cornelisz. Eversdijk: hernoemd
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{InfoboxPersoon
| above      = Eversdijk, Willem Cornelisz.
| afbeelding = [[Bestand:WC Eversdijk.jpg|250px]]
| naam = Willem Cornelisz. Eversdijk
| onderschrift = Willem Eversdijck. Portret van Cornelis Fransz. Eversdijck (regent en wiskundige). Olieverfschilderij gemaakt tussen 1640-1666. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam. Bron: Wuikimedia Commons.
| geboortedatum = tussen 1616 en 1620
| geboorteplaats = Goes
| overlijdensdatum = begr. Goes [[9 maart]] [[1671]]
| overlijdensplaats = Middelburg
| beroep = Schilder
}}
}}
Schilder, zoon van [[Cornelis Eversdijk]]. Was leerling van [[Cornelis de Vos]] te Antwerpen in 1633/34. In 1642 vestigde hij zich te Middelburg. Evenals zijn vader schilderde hij schuttersstukken (één in het museum Goes), historiestukken en keukenstillevens, maar hij is vooral bekend als schilder van portretten van bekende persoonlijkheden (onder andere in het Rijksmuseum). Zijn beide dochters, Adriana en Francoise Marie, hebben zich als 'geestelijke dochters' (klopjes) jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de opbouw van de Goese missiestatie.


(Goes tussen 1616 en 1620 - overl. Middelburg, begr. Goes 9 maart 1671). Schilder, zoon van Cornelis [[Eversdijk]].
==Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984==
 
{{GoToOriginal}}
Was leerling van Cornelis de [[Vos]] te Antwerpen in 1633/34. In 1642 vestigde hij zich te Middelburg. Evenals zijn vader schilderde hij schuttersstukken (één in het museum Goes), historiestukken en keukenstillevens, maar hij is vooral bekend als schilder van portretten van bekende persoonlijkheden (onder andere in het Rijksmuseum). Zijn beide dochters, Adriana en Francoise Marie, hebben zich als 'geestelijke dochters' (klopjes) jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de opbouw van de Goese missiestatie.
 
 
AUTEUR


==Auteur==
herz. Peter Sijnke (2011).  
herz. Peter Sijnke (2011).  


==Literatuur==
*Bol, Hollandische Maler, 8-11.
*Thieme-Becker III
*F. van der Ploeg en C.E. Zonnevyle-Heyning, ‘Brave koppen en gladde aengesichten’. De Goese schutters en hun schilders: C.W. Eversdijck. W.C. Eversdijck en P. Peuteman (Middelburg 1999)


LITERATUUR
[[category:persoon]]
 
[[category:Zeeuwen]]
Bol, Hollandische Maler, 8-11.
[[category:Kunst & cultuur]]
 
Thieme-Becker III
 
F. van der Ploeg en C.E. Zonnevyle-Heyning, ‘Brave koppen en gladde aengesichten’. De Goese schutters en hun schilders: C.W. Eversdijck. W.C. Eversdijck en P. Peuteman (Middelburg 1999)
 
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 '''
 


(Goes 1610 - Middelburg begr. 14 maart 1671). Schilder, zoon van Cornelis [[Eversdijk]]; was leerling van Cornelis de [[Vos]] te Antwerpen in 1633/34. In 1642 vestigde hij zich te Middelburg. Evenals zijn vader schilderde hij schuttersstukken (museum Goes) en keukenstillevens, maar hij is vooral bekend als schilder van portretten van bekende persoonlijkheden (o.a. in het Rijksmuseum). Zijn beide dochters, Adriana en Francoise Marie, hebben zich als 'geestelijke dochters' (klopjes) jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de opbouw van de Goese missiestatie.
{{DEFAULTSORT: Eversdijk, Willem Cornelisz.}}

Huidige versie van 11 nov 2024 om 09:11

Willem Cornelisz. Eversdijk

Willem Eversdijck. Portret van Cornelis Fransz. Eversdijck (regent en wiskundige). Olieverfschilderij gemaakt tussen 1640-1666. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam. Bron: Wuikimedia Commons.
Geboren tussen 1616 en 1620 Goes
Overleden begr. Goes 9 maart 1671 Middelburg
Beroep Schilder

Schilder, zoon van Cornelis Eversdijk. Was leerling van Cornelis de Vos te Antwerpen in 1633/34. In 1642 vestigde hij zich te Middelburg. Evenals zijn vader schilderde hij schuttersstukken (één in het museum Goes), historiestukken en keukenstillevens, maar hij is vooral bekend als schilder van portretten van bekende persoonlijkheden (onder andere in het Rijksmuseum). Zijn beide dochters, Adriana en Francoise Marie, hebben zich als 'geestelijke dochters' (klopjes) jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de opbouw van de Goese missiestatie.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

herz. Peter Sijnke (2011).

Literatuur

  • Bol, Hollandische Maler, 8-11.
  • Thieme-Becker III
  • F. van der Ploeg en C.E. Zonnevyle-Heyning, ‘Brave koppen en gladde aengesichten’. De Goese schutters en hun schilders: C.W. Eversdijck. W.C. Eversdijck en P. Peuteman (Middelburg 1999)