Zeekraal: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Zeekraal (salicórnia Europaéa)
  | above      = Zeekraal (salicórnia Europaéa)
}}
}}
[[Bestand:Zeekraal1.jpg|thumb|right|200px|Het oogsten van zeekraal (Rattekaai, Zuid-Beveland). Foto: J. Wolterbeek, 1997. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr.  128825]]
[[Bestand:Zeekraal1.jpg|thumb|right|300px|Het oogsten van zeekraal (Rattekaai, Zuid-Beveland). Foto: J. Wolterbeek, 1997. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr.  128825]]
==Zeekraal==
==Zeekraal==
(Z.Vl.: zouterik; Z.B., N.B., Th., Sch.D.: krabbekwaad). Eenjarige plant, wordt ook wel opgedeeld in verscheidene soorten. Groeit als pionierplant op open vochtige en kleiige grond in zilt milieu, zowel binnen als buitendijks. In Zeeland algemeen op schorren en hoge slikken en in zoute of brakke delen van het polderland. Ontbreekt in gebieden met zoet of zwak brak polderwater. Wordt op natuurlijke groeiplaatsen verzameld en als groente gekookt en gegeten.
(Z.Vl.: zouterik; Z.B., N.B., Th., Sch.D.: krabbekwaad). Eenjarige plant, wordt ook wel opgedeeld in verscheidene soorten. Groeit als pionierplant op open vochtige en kleiige grond in zilt milieu, zowel binnen als buitendijks. In Zeeland algemeen op schorren en hoge slikken en in zoute of brakke delen van het polderland. Ontbreekt in gebieden met zoet of zwak brak polderwater. Wordt op natuurlijke groeiplaatsen verzameld en als groente gekookt en gegeten.

Huidige versie van 14 okt 2024 om 12:43

Zeekraal (salicórnia Europaéa)
Het oogsten van zeekraal (Rattekaai, Zuid-Beveland). Foto: J. Wolterbeek, 1997. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 128825

Zeekraal

(Z.Vl.: zouterik; Z.B., N.B., Th., Sch.D.: krabbekwaad). Eenjarige plant, wordt ook wel opgedeeld in verscheidene soorten. Groeit als pionierplant op open vochtige en kleiige grond in zilt milieu, zowel binnen als buitendijks. In Zeeland algemeen op schorren en hoge slikken en in zoute of brakke delen van het polderland. Ontbreekt in gebieden met zoet of zwak brak polderwater. Wordt op natuurlijke groeiplaatsen verzameld en als groente gekookt en gegeten.

Auteur

A.M.M. van Haperen