Zeekraal: verschil tussen versies
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 2: | Regel 2: | ||
| above = Zeekraal (salicórnia Europaéa) | | above = Zeekraal (salicórnia Europaéa) | ||
}} | }} | ||
[[Bestand: | [[Bestand:Zeekraal1.jpg|thumb|right|300px|Het oogsten van zeekraal (Rattekaai, Zuid-Beveland). Foto: J. Wolterbeek, 1997. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 128825]] | ||
==Zeekraal== | ==Zeekraal== | ||
(Z.Vl.: zouterik; Z.B., N.B., Th., Sch.D.: krabbekwaad). Eenjarige plant, wordt ook wel opgedeeld in verscheidene soorten. Groeit als pionierplant op open vochtige en kleiige grond in zilt milieu, zowel binnen als buitendijks. In Zeeland algemeen op schorren en hoge slikken en in zoute of brakke delen van het polderland. Ontbreekt in gebieden met zoet of zwak brak polderwater. Wordt op natuurlijke groeiplaatsen verzameld en als groente gekookt en gegeten. | (Z.Vl.: zouterik; Z.B., N.B., Th., Sch.D.: krabbekwaad). Eenjarige plant, wordt ook wel opgedeeld in verscheidene soorten. Groeit als pionierplant op open vochtige en kleiige grond in zilt milieu, zowel binnen als buitendijks. In Zeeland algemeen op schorren en hoge slikken en in zoute of brakke delen van het polderland. Ontbreekt in gebieden met zoet of zwak brak polderwater. Wordt op natuurlijke groeiplaatsen verzameld en als groente gekookt en gegeten. |
Huidige versie van 14 okt 2024 om 12:43
Zeekraal (salicórnia Europaéa) |
---|
Zeekraal
(Z.Vl.: zouterik; Z.B., N.B., Th., Sch.D.: krabbekwaad). Eenjarige plant, wordt ook wel opgedeeld in verscheidene soorten. Groeit als pionierplant op open vochtige en kleiige grond in zilt milieu, zowel binnen als buitendijks. In Zeeland algemeen op schorren en hoge slikken en in zoute of brakke delen van het polderland. Ontbreekt in gebieden met zoet of zwak brak polderwater. Wordt op natuurlijke groeiplaatsen verzameld en als groente gekookt en gegeten.
Auteur
A.M.M. van Haperen