Zuidzande

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuidzande
Luchtfoto van Zuidzande. Foto: A.F. Dingemanse, ca. 1995. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 51509

Het dorp: kenmerken

Dorp binnen de gemeente Sluis (sinds 2003) in West Zeeuws-Vlaanderen. Vóór 1 april 1970 een zelfstandige gemeente, daarna behorend tot de gemeente Oostburg. Tot Zuidzande behoorden Akkerput, Oostburgsche Brug en Ter Moere. Zuidzande was oorspronkelijk een eiland ten zuidoosten van Cadzand. Op de driesprong van de dijken van de Zuidzande-, Capelle- en Christoffelpolders ontstond de agrarische woonkern Zuidzande. Tegenwoordig komt er een toenemend aantal vakantiegangers. Zuidzande telt momenteel 505 inwoners (2021).

Wapen

Dit wapen werd bij K.B. van 26 november 1819 aan de gemeente verleend. Aan het wapen van het Vrije van Sluis werden twee letters Z toegevoegd als afkorting van de naam van de gemeente.

Vlag

Deze is geheel identiek met het gemeentewapen en ingesteld bij raadsbesluit van 15 januari 1957.

Varia

Kermis op de zaterdag na de tweede vrijdag in september t.m. de maandag d.a.v.

Monumenten

De n.h. kerk uit 1659 is een bakstenen zaalkerk van vijf traveeën en draagt een vierkant, open, houten torentje. De korenmolen uit 1874 is een ronde getailleerde stenen bovenkruier en beltmolen.

Geschiedenis

Zuidzande (1290) en Cadzand waren in de 13e eeuw nog twee afzonderlijke eilanden, gescheiden door een zeearm waarvan een gedeelte waarschijnlijk 'de breede vivere' heeft geheten. De beide eilanden zijn ontstaan uit een kern (oorspronkelijk een zandplaat) waartegen telkens weer kleine poldertjes werden aangedijkt. Van lieverlede zijn Zuidzande en Cadzand aan elkaar vastgegroeid.

Auteur

J.A. Trimpe Burger

Literatuur

  • Gottschalk, Historische geografie.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984