Willem van der Feltz

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem van der Feltz
Willem van der Feltz-WC.jpg
Willem Francois Ewoud baron van der Feltz. Foto: Wikimedia Commons (Bron: Provinciale Drentsche en Asser courant, 20 mei 1946)
Geboren 8 juli 1882 Assen
Overleden 2 maart 1967 Overveen
Beroep Officier van justitie en politicus
VIAF Willem van der Feltz

Willem van der Feltz was een voormalig officier van justitie en politicus. Als politicus zat hij namens de CHU zowel in de Eerste als Tweede Kamer.

Achtergrond

Willem Francois Ewoud baron Van der Feltz was afkomstig uit een Drentse adellijke familie, met bezittingen in onder andere de provincie Gelderland. Zijn vader, Gustaaf van der Feltz, was lid van de Eerste Kamer voor de Vrijzinnig-Democraten. Na de lagere school bezocht Willem van der Feltz het gymnasium in Assen en studeerde daarna rechtswetenschappen in Leiden. Na het afstuderen begon hij een loopbaan en procureur in Arnhem. Daarna was hij werkzaam bij het kantongerecht in Rotterdam en bij de rechtbank in Middelburg, waar hij officier van justitie bij het Openbaar Ministerie werd.

Politiek actief

Willem van der Feltz was tijdens zijn leven politiek zeer actief. Tussen 1935 en 1941 was hij namens de Christelijk Historische Unie (CHU) lid van Provinciale Staten van Zeeland. Na de oorlog, tussen 1945 en 1946 zat Van der Feltz eerst in de tijdelijke gemeenteraad van Middelburg. Daarna, in 1946, was hij korte tijd lid van de Eerste Kamer en keerde hij (tot 1956) terug in Provinciale Staten. Vanaf 1946 tot 1956 zat hij – met een korte onderbreking in 1952 namens de CHU ook in de Tweede Kamer, waar hij partijleider Savornin Lohman opvolgde. Namens de CHU was Van der Feltz woordvoerder volkshuisvesting en justitie en hield zich bezig met de wederopbouw van Nederland. In de Kamer onderscheidde hij zich ook als Zeeuws Kamerlid, zette zich in voor de getroffenen van de watersnoodramp en kwam op voor de veerverbindingen in Zeeland.[1]

Willem van der Feltz overleed op 2 maart 1967 in zijn woonplaats Overveen. Zijn stoffelijk overschot werd begraven in Middelburg.

Trivia

Baron Willem van der Feltz was getrouwd met G.J. barones Van der Feltz-de Vries van Doesburgh. Het paar had drie kinderen.

Bestuursfuncties

  • Bestuurslid jeugdzorgorganisatie ‘Kinderzorg’ te Middelburg

Prijzen, onderscheidingen en eretekens

  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 30 april 1956.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten