Willem te Water

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem te Water
Te Water.jpg
Titelpagina van: Het hoog adelyk en adelryk Zeelant, vertoont uit eenige ongedrukte lysten der ridderschappe, en edelen van Zeelant, met verklaeringen, en aenteekeningen opgeheldert, en bevestigt en met de wapenen der edelen van Zeelant verrykt, door Willem te Water (1761). Vervaardiger: E. van Dooren (2013). Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, nr. 146365
Geboren 25 juni 1698 Amsterdam
Overleden 26 maart 1764 Axel
Beroep Theoloog en publicist
VIAF Willem te Water

Biografie

Willem te Water studeerde te Leiden letteren en theologie, waarna hij in 1725 predikant werd te Zaamslag en in 1742 te Axel. Te Water zal bekend blijven als (kerk)historicus, hoewel hij ook over archeologische onderwerpen publiceerde. Vooral de kerkgeschiedenis van Zeeland en Vlaanderen had zijn belangstelling.

In 1756 verscheen van hem een 'Historie der Hervormde Kerke en Gereformeerde Doorluchtige Schoole te Gent', waarop zijn zoon een aanhangsel schreef. In 1762 publiceerde hij zijn 'Tweede eeuwgetijde van de Geloofsbelijdenis der Ger. Kerken in Nederland'. Bovendien begon hij een 'Kort Verhaal der Reformatie van Zeeland in de 16e eeuw', dat door zijn zoon Jona Willem werd voltooid en uitgegeven. Zijn 'Het Hoog Adelyk en Adelryk Zeeland' verscheen te Middelburg in 1761, een werk dat overigens met grote omzichtigheid moet worden gebruikt. Bij zijn dood lag nog een viertal studies voor publicatie gereed, die gedeeltelijk door zijn zoon zijn gebruikt.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Beknopte bibliografie

  • 'Tweede eeuwgetijde van de Geloofsbelijdenis der Ger. Kerken in Nederland' (1762)

Auteur

S.J.M. Hulsbergen

Literatuur

  • N.N.B.W. IV.
  • Glasius, Godgeleerd Nederland
  • Nagtglas, Levensberichten.
  • Van der Baan, Zaamslag.