Willem II van Holland

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem II van Holland
Willem II-1.jpg
Beeld van Willem II in de Gistpoort in Middelburg, februari 1977, foto: Wim Helm, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 71038.
Beroep Graaf van Holland
VIAF Willem II van Holland

Biografie

Zoon van Floris IV. Was nog onmondig toen zijn vader in 1234 stierf. Zijn moeder Machteld werd als ruwaardes door de gravin van Vlaanderen beleend met het medebewind over Zeeland Bewesten Schelde. Dit bewind stond zij in 1235 af aan graaf Dirk V van Kleef, verwant van gravin Aleid Lodewijk II van Loon). Willem werd mondig in 1239. Zijn oudst bekende oorkonden (1240) werden uitgevaardigd te Zierikzee en Middelburg. Toen hij in 1247/1248 werd gekozen en gekroond tot Rooms-Koning, belastte Willem zijn broer Floris (de Voogd) met het medebestuur van het graafschap. Wel bleef hij onder de titel van graaf van Holland zelf nu en dan oorkonden afgeven; 1248 een keur voor Zierikzee, 1254 een keur voor Middelburg. De leenhulde aan Vlaanderen voor Zeeland Bewesten Schelde stelde hij uit. De situatie deed zich immers voor, dat Willem als graaf in dit deel van Zeeland leenman was van de Vlaamse gravin, maar dat deze op haar beurt hem voor dit rijksdeel moest erkennen als Rooms-Koning en suzerein. Wel billijkte Willem de werking van het verdrag van 1167 (Floris III). Zelfs voerde een Vlaams leger in 1253 een landing uit bij Westkapelle, waar het werd verslagen. Zo kwam in feite een eind aan het Vlaams Hollands condominium over Zeeland Bewesten Schelde. De kwestie werd pas beslecht kort na Willems dood in de strijd tegen de Westfriezen in 1256. Zijn zoon en opvolger Floris V haalde later het gebeente van zijn vader uit West-Friesland terug en liet het begraven in de abdijkerk te Middelburg.

Opening van de graftombe van rooms-koning Willem II in de Koorkerk in Middelburg, ca. 1980 en foto's: Jaap Wolterbeek, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnrs. 114217

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

P.J. Feij

Literatuur