Willem Baars

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem Baars
Willem Baars-1.jpg
CHU wethouder W.P.J. Baars, 22 september 1972. Fotograaf onbekend. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 23565
Geboren ca. 1918 Vlissingen
Overleden 6 oktober 1997 Gapinge
Beroep gemeenteraadslid en wethouder Middelburg

Carrière

Willem (Wim) Baars groeide op in Vlissingen in een Nederlands-Hervormd middenstandsgezin, maar verhuisde in 1942 naar Middelburg. Vanaf zijn jeugd was hij actief in de jongerenbeweging van de tot de Nederlands-Hervormde zuil behorende Christelijk Historische Unie (CHU)

Wim Baars was daarna politiek actief voor de CHU en had vanaf 1953 zitting in de Middelburgse gemeenteraad. In 1962 werd hij in de Zeeuwse hoofdstad wethouder. Hij was de opvolger van Ad Kaland.

Als bestuurder is de naam Baars vooral verbonden aan de succesvolle restauratie van de binnenstad van Middelburg, die tijdens de oorlog zwaar werd verwoest. Als wethouder van openbare werken was Baars jarenlang het gezicht van deze operatie. De erkenning voor dit werk viel hem ten deel in 1975, toen Middelburg werd gekozen tot nationale Monumentenstad. Ook zette hij zich succesvol in voor het onderhoud en behoud van de historische monumenten van Middelburg op de langere termijn.

Behalve voor de restauratie en het monumentenbezit van Middelburg maakte Willem Baars zich als politicus sterk voor kortere raadsvergaderingen, een nieuwe rondweg voor Middelburg en een beperkte groei van het aantal inwoners van de Zeeuwse hoofdstad.

Willem Baars ging in 1982 op 64-jareige leeftijd met pensioen. Hij trok zich daarna terug uit het openbare leven. Willem Baars overleed op 5 oktober 1997 op 79-jarige leeftijd. Hij werd begraven in zijn woonplaats Gapinge.

Overige bestuursfuncties

  • Bestuurslid Kring van Christelijke Ondernemers
  • Bestuurslid Kamer van Koophandel
  • Hoofdingeland Waterschap Walcheren

Prijzen/eretekens

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 1979[1]
  • Ereburger van Middelburg, 1982
Burgemeester drs. P.A. Wolters (links) en wethouder W.P.J. Baars (rechts) plaatsen bord Monumentenjaar 1975 bij de Schroeweg. Foto: PZC-archief. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 163169

Bronnen

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten