Walstro

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walstro
Kleefkruid. Foto: P. Honhof, 1992. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 185671

Walstro (Galium)

Plantengeslacht, waarvan in Zeeland diverse soorten voorkomen:

Kleefkruid (Galium aparine)

Het meest algemeen is ongetwijfeld het kleefkruid. Deze soort komt overal in Zeeland algemeen voor, vooral op vochtige beschaduwde plaatsen (in bossen, onder heggen, in verwaarloosde tuinen en dergelijke) en als akkeronkruid.

Driehoornig walstro (Galium tricornútum)

Een nauwe verwant is het driehoornig walstro. Dit is een zeldzame plant, die vroeger als akkeronkruid op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden voorkwam nu is zij hier echter verdwenen.

Glad walstro (Galium mollúgo)

Het glad walstro komt plaatselijk vrij veel voor in gemaaide wegbermen en dijkhellingen.

Echt walstro (Galium vérum)

Het echt walstro groeit in zandige graslanden in de duinen en op zandige dijken. In Zeeland vindt men deze soort vooral op Schouwen, in Midden-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen is deze soort veel minder algemeen.

Moeraswalstro (Galium palústre)

In vochtige graslanden en moerassen vindt men soms het moeraswalstro. Deze plant is echter sterk zout mijdend. Men vindt haar dan ook vooral in gebieden met zoet of zwak brak oppervlaktewater, bijvoorbeeld in de binnenduinrand, de Zak van Zuid-Beveland en gedeelten van het Zeeuws-Vlaamse polderland.

Ruw walstro (Galium uliginósum)

Een nauwe verwant is het ruw walstro. Deze soort komt in Zeeland echter alleen hier en daar voor in vochtige delen van de duinen van Schouwen en Walcheren.

Blauwe walstro (Sherárdia arvénsis)

Een nauwe verwant van bovengenoemde soorten is het blauwe walstro. In meer zuidelijke streken komt deze soort voor als akkeronkruid. In Nederland vindt men haar vooral in Zuid-Limburg en het zuidwestelijk zeekleigebied. Op de Zeeuwse eilanden komt zij plaatselijk voor op matig intensief beweide dijken samen met onder andere knoppig doornzaad en de gevlekte rupsklaver.

  • Dialect: Walcheren, Zuid-Beveland, Tholen, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen: klevers; Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland, Noord-Beveland, Tholen: kleefte; Tholen: klevende liefde; Zeeuws-Vlaanderen: kleeftbollen.

Auteur

-A.M.M. van Haperen