Tour de France

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Tour de France
Tourrenners rijden door Sluis (1958), met Wim van Est aan kop, Bron: Krantenbank Zeeland, Prov. Zeeuwse Courant, 28 juni 1958, pag. 7.

1958: de eerste keer

De Tour de France (Ronde van Frankrijk) is in de loop van haar ruim honderdjarige bestaan (sinds 1903) diverse keren door Zeeland gekomen. In 1958 was het de eerste keer dat de Tour de France Zeeland aandeed. In de tweede etappe (Duinkerken-Gent), op vrijdag 26 juni 1958, reden de renners ongeveer tien kilometer over het meest zuidwestelijke puntje van Zeeland. Via Eede kwamen de coureurs Zeeuws-Vlaanderen binnen en via Aardenburg, Draaibrug en Sluis reed men naar Sint Anna ter Muiden, alwaar weer de grens met Belgie werd gepasseerd. De etappe werd overigens een prooi voor Gerrit Voorting, die voor de gecombineerde Luxemburgs-Nederlandse formatie uitkwam.[1] Die ploeg had ook de latere winnaar in de gelederen, de Luxemburger Charly Gaul, ook wel 'de Engel van het hooggebergte’ genoemd.

2010: Tourstart in Rotterdam

Onder luid applaus trekt Tour door Goes (2010), Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 5 juli 2010, pag. 24.

De tourstart 2010 was in Rotterdam. In een individuele tijdrit won de Zwitser Fabian Cancellara. De eerste 'echte' etappe daarna leidde van Rotterdam via Zeeland - via de stormvloedkering en de Bevelanden - naar Antwerpen. De winnaar was de Italiaanse supersprinter Alessandro Petacchi.[2] Overigens was deze etappe tussen de twee wereldhavens zo'n succes dat er een klassieker uit voortkwam: de World Ports Classic.

2015: Utrecht en Neeltje Jans

In 2015 lukte het Utrecht de Tourstart binnen te halen. In de eerste etappe, een individuele tijdrit door het centrum op zaterdag 4 juli, won verassend de Australiër Rohan Dennis. De tweede etappe, op zondag 5 juli 2015, leidde via Rotterdam naar Neeltje Jans in Zeeland. Door het kletsnatte, stormachtige en gure weer spatte het peloton onderweg uiteen in verschillende waaiers. Uiteindelijk won de Duitser André Greipel op de stormvloedkering de sprint van een kopgroepje. Het algemeen klassement was na die etappe flink op zijn kop gezet. Overigens werd de Tour de France in 2015 gewonnen door Chris Froome.

De zeer positieve ervaringen van Zeeland met het laatste tourbezoek - zowel wat betreft het sportieve als het economische aspect - leidde er toe dat het provinciaal bestuur heeft aangegeven zijn best te zullen doen de Tour nog een keer naar Zeeland te halen.[3]

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Audiovisueel materiaal

Sites

Noten