Toine van Renterghem

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Toine van Renterghem
Toine van Renterghem1.jpg
Toine van Renterghem in het elftal van HBS, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 7 augustus 2012, pag. 22
Geboren 17 april 1885 Goes
Overleden 1 maart 1967 Santa Monica (Verenigde Staten)
Beroep voetballer en tandarts
VIAF [1]

Antoine ("Toine") François Mathieu van Renterghem was een Nederlandse voetballer, afkomstig uit Goes.

Jeugd

Gezin

Antoine ('Toine') Francois Mathieu van Renterghem wordt in 1885 geboren als zoon van de bekende Goese 'wonderdokter' en huisarts Albert Willem van Renterghem en Lenetje Mesch. Toine groeit op in een warm gezin met nog twee broers. Vanwege zijn grote gaven als hypnotiseur verwerft vader Albert een landelijke bekendheid en begint samen met schrijver Frederik van Eeden een kliniek in Amsterdam. Het gezin verhuist hierdoor naar Amsterdam.

Voetbal

Sportbeoefening in het algemeen, en voetbal in het bijzonder, werd sterk gepromoot in huize Van Renterghem. Vader Albert onderkende het grote belang van sportbeoefening voor de gezondheid en stimuleerde de voetbalontwikkeling van zijn drie zonen. De broers Charles (geb. 1878) en Albert (geb. 1883) kwamen later dan ook uit voor het zgn. Bondselftal - een nog niet officiële voorloper van het Nederlands elftal. Toine zou zelfs het officiële Oranje halen.

De voetballer

Toine van Renterghem speelde in Amsterdam aanvankelijk voor Heracles en Volharding. Daarna speelt hij korte tijd voor Victoria uit Hilversum. In 1904 meldt hij zich, op aandringen van zijn vriend Herman Kunemann aan bij topclub HBS ('Houdt Braef Stant') uit Den Haag. Bij deze club zou hij tot 1911 in totaal 99 wedstrijden uitkomen en twintig keer scoren.

Toine van Renterghem (staand, links) als speler van HBS, Bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 7 augustus 2012, pag. 22.

Toine van Renterghem speelt drie keer voor het Bondselftal. De eerste keer is dat op 13 april 1903 tegen een Deense club en speelt hij samen met zijn broer Albert, die linksbuiten is. Toine zelf is een zeer snelle rechtsbuiten. Ook in 1906 speelt hij mee in het bondselftal, dit keer tegen het Engelse Corinthians.

Hij speelde in 1906 en 1907 in totaal ook drie wedstrijden voor het (officiële) Nederlands elftal, steeds tegen België. Twee keer wordt gewonnen, een keer wordt verloren. Verder werd Toine van Renterghem geselecteerd voor de Olympische Spelen van 1908, waar hij echter niet in actie kwam en dus een bronzen plak misliep.[1]

Maatschappelijke carrière

Nadat de rechtenstudie bij Toine van Renterghem op niets is uitgelopen studeert hij later af als tandarts. Aanvankelijk doet hij goede zaken, maar in de crisisjaren verspeelt hij een groot deel van zijn kapitaal. Na de oorlog, in de jaren vijftig, emigreert Toine van Renterghem naar de Verenigde Staten, waar hij op 1 maart 1967, min of meer in verarmde omstandigheden, overlijdt in Santa Monica (Californië).

Privé

Toine van Renterghem trouwde in 1911 met de Belgische tennisster Marguerite 'Guitje' Warnant. In 1919 werd hun enige kind Tonnie van Renterghem geboren. Deze speelde later een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog vertrok zoon Tonnie - evenals zijn vader en moeder - naar de Verenigde Staten, waar hij werkzaam was in de filmindustrie van Hollywood. Tevens was hij werkzaam op het Simon Wiesenthal Centre in Los Angeles. Voor dit instituut is hij op zoek gegaan naar de beruchte kamparts Josef Mengele.[2]

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Literatuur

Sites

Literatuur

Noten