Stichting Nieuwe Muziek Zeeland

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
1959-1983 Jeugd en Muziek Zeeland
1984-2005 Stichting Nieuwe Muziek Zeeland
2005-heden Stichting Muziek Podium Zeeland

Doel van de stichting

Affiche van de Vereniging Jeugd en Muziek Zeeland voor het Festival Nieuwe Muziek, affiche, 1982, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 9383

De Stichting Nieuwe Muziek Zeeland is een stichting voor hedendaagse muziek, en is daarin de opvolger van de Vereniging Jeugd en Muziek Zeeland. De stichting werd in 1984 opgericht onder leiding van Ad van ’t Veer. Met het Festival Nieuwe Muziek bracht de Stichting Nieuwe Muziek internationaal bekende componisten en musici naar Zeeland, waaronder John Cage, Iannis Xenakis, Michael Nyman, en Morton Feldman.

Jeugd en Muziek Zeeland en en de rol van Ad van 't Veer

In de jaren ’60 had Zeeland geen bloeiend cultureel klimaat. Daarom zochten verscheidene individuele musici en kunstenaars samen naar nieuwe initiatieven om diverse kunstvormen te combineren. In 1969 leidde dit ertoe dat Gijs Bergman, Nico van den Boezem, Willem Buijs en Ad van ’t Veer de regionale afdeling van het nationale programma Jeugd & Muziek nieuw leven inbliezen. Onder leiding van hoofdzakelijk Ad van ’t Veer ging Jeugd en Muziek Zeeland een actieve en vernieuwende rol spelen in het Zeeuwse culturele leven. De vereniging organiseerde unieke concerten, muzikale voorstellingen, gaf compositieopdrachten en regelde wereldpremières in Zeeland. Het jaarlijks gehouden Festival Nieuwe Muziek was van 1976 tot 2005 een van de belangrijkste evenementen die Jeugd en Muziek Zeeland organiseerde.

Jeugd en Muziek Zeeland was ook betrokken bij het uitbrengen van muziekalbums. Zo werd er vaak samengewerkt met het platenlabel van Willem Breuker, BVHaast. Onder de naam Jeugd en Muziek Zeeland Production werden op dit label een aantal LP's uitgebracht: Iannis Xenakis - Eonta, Herma and Evryali (BVHaast 007), Leo Cuypers - Zeeland-Suite (BVHaast 012) en Geoffrey Douglas Madge - Russian Music 1920 (BVHaast 025). Dit betrof over het algemeen muziek die ook werd opgevoerd op het Festival Nieuwe Muziek. De opnames werden daarentegen niet per se in Zeeland voltrokken. Zo werd het album van Geoffrey Madge met avant-gardistische Russische componisten uit het begin van de 20e eeuw opgenomen in het Concertgebouw van Amsterdam, en Cuypers' Zeeland-Suite in de studio van de VARA. De LP (op het label Syntohn) "J&M" van het Ohm Sextet werd echter wel in het Vestzaktheather te Vlissingen opgenomen.

Totstandkoming Stichting Nieuwe Muziek Zeeland

Willem Breuker Collectief, foto: Marya Heij & Nora Görne

In 1983 werd de vereniging ontbonden, na een periode van grote financiële problemen. Een opvolger werd gevonden in de Stichting Nieuwe Muziek Zeeland, die in 1984 werd opgericht door Ad van ’t Veer. Als directeur cultiveerde hij het bestaansdoel van de stichting ondanks constante financiële moeilijkheden. Van 1984 tot 2004 had de stichting het hoofdkantoor in de Kloveniersdoelen in Middelburg; wat ook gebruikt werd als concertzaal. Deze locatie bood een podium voor nieuwe muziek en actuele gebeurtenissen die gerelateerd waren aan kunst en cultuur. Het hoofddoel was om hedendaagse kunst en muziek te cultiveren, en specifieker het organiseren en promoten van concerten, tentoonstellingen, lezingen, uitvoeringen, en andere manieren waarop de hedendaagse cultuur tot uitdrukking werd gebracht in de provincie Zeeland.

MuziekPodium Zeeland

In 2004 moest de stichting het hoofdkantoor verhuizen naar de Grote Kerk in Veere, en in 2005 werd de Stichting Nieuwe Muziek Zeeland officieus hernoemd tot Stichting Muziek Podium Zeeland, waarvan Willem Kniknie de manager werd. Ook onder de vleugel van deze organisatie worden nog albums opgenomen; zo werd Jeroen Vliet's Zeeland Suite Revisited op CD en DVD uitgebracht.

Zie ook: Festival Nieuwe Muziek en MuziekPodium Zeeland.

Auteurs

-Marya Heij & Nora Görne (UCR), 2012

-Durk van der Meer (UCR), 2015

Literatuur

--Centrum Nieuwe Muziek: 1969-1994 (Middelburg, ca. 1995).

-Krantenbank Zeeland, PZC, Zierikzeesche Nieuwsbode (1983-2007).

-Willem Kniknie, persoonlijk interview, 27 april 2012.

-Zeeland Suite LP