Stadsfabriek

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadsfabriek

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

(Latijn faber=ambachtsman, handwerksman, die hout en metaal bewerkt). Functionaris, verantwoordelijk voor het uitvoeren van bouwopdrachten door de stedelijke overheid. In de oudste fase landsfabriek) berustte de directe zorg voor de bouw, het onderhoud van de gebouwen en andere bij de regenten, dat wil zeggen de tresoriers of speciaal gemandateerden. Zij gaven opdracht aan een meester van het desbetreffende ambacht (meester-timmerman, meester-metselaar enzovoorts), die de naam 'stadstimmerman enzovoorts mocht voeren.

Uit thans verloren gegane papieren viel op te maken, dat in het begin van de 16de eeuw in Middelburg de stadstimmerman reeds een functionaris in volledige stadsdienst was (vergelijk de eed van de stadstimmerman, d.d. 1 april 1517, Unger, Bronnen I, pag. 395, 401). Hij controleerde het werkvolk, ging over de materialen en nam in het algemeen voor zijn rekening wat niet de voorbereiding en uitvoering van het onderhoud en de nieuwbouw te maken had. Hij resideerde in het stadstimmerhuis. Daar moet, op dezelfde voet, ook een in vaste dienst zijnde metselaar, schaliedekker en stratemaker geweest zijn. Een andere figuur was de schaffer (ook 'opsiender van stadswerken' genoemd). Zijn taak was niet tot een bepaald ambacht beperkt, maar bestond uit de voorbereiding van werken, het toezicht op de uitvoering, de aanstelling van het werkvolk enzovoorts. Hij ontlastte de van stadswege verantwoordelijke autoriteiten van de dagelijkse zorg. De taak van de stadsfabriek werd bij contract geregeld; dat kon van geval tot geval variëren, met name voor wat betreft nevenfuncties en daaruit voortvloeiende emolumenten. De term stadsfabriek komen wij in Middelburg voor het eerst tegen in 1665; in een later stadium duikt de titel op van stadsarchitect. Dit gebeurde hij de aanstelling van De Munck. in 1730.


AUTEUR

Van Holthe tot Echten

LITERATUUR

Zeeuws Archief, Register ten Rade Middelburg 1532-1667. Zeeuws Archief, oud archief Veere, Instructie Schaffer, voorlopig inventarisatie. Van Holthe tot Echten, Pomp op de markt te St. Maartensdijk.