Sirjansland/EvZ1982-1984

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Sirjansland (s-heer Jansland Of Serjanslant. Klein-dreischor Of Nieuw Dreischor).

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Dorp binnen de gemeente Schouwen-Duiveland (sinds 1997) de gemeente Duiveland en voor 1 januari 1961 gemeente Oosterland: 364 inwoners (2010): oude heerlijkheid en parochie.

Wapen: Dit is het wapen van Duiveland met toevoeging van drie schapen op schorren, die ongetwijfeld zijn ontleend aan het wapen van Dreischor: zij zouden de drie schorren. Belder, Maye en Sirjansland voorstellen. Het wapen werd aldus op 31 juli 1817 voor de gemeente bevestigd. Ook de wapenkaart van Smallegange (1696) geeft het al. maar in andere kleuren.

Monumenten: Het laat-gotische kerkje werd door de watersnoodramp van 1953 zodanig aangetast dat het in 1958 moest worden gesloopt: de middeleeuwse muurschilderingen. met onder andere Sint-Andries, zijn aan de zorgen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (Zeist) toevertrouwd: zij gaan echter in kwaliteit achteruit. De huidige kerk werd op 17 november 1959 in gebruik genomen. Ten oosten van Sirjansland ligt het Dijkwater (natuurreservaat).

Geschiedenis: Sirjansland is als een eiland bedijkt in 1305. De vermoedelijk nog in de 14de eeuw zelfstandig geworden parochie behoorde aan het kapittel van Oudmunster te Utrecht. De kerk was gewijd aan Johannes de Doper. Na de Reformatie is Sirjansland tot 1660 geholpen door de gemeenten van Duiveland en kreeg toen een eigen predikant in de persoon van J. Boeve.


AUTEUR

M.P. de Bruin, Noordewier, J.A. Trimpe Burger,S.J.M. Hulsbergen


LITERATUUR

S. Muller Hz., De indeeling van het bisdom. Grijpink, Register op de parochiën. J.W. te Water, Kort Verhaal. Van der Baan, Naamlijst predikanten Sirjansland.