Simon Loncq

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Simon Loncq
S Loncq.jpg
Simon Loncq nam in 1672 als kapitein van het fregat 'Delft' deel aan de slag bij Solebay. Schilderij (1675) van de zeeslag bij Solebay - Het verbranden van de Royal James, vlaggenschip van de graaf van Sandwich. Schilderij door Willem van de Velde de Jongere in het Nederlands Scheepvaartmuseum. Bron: Wikimedia Commons.
Geboren 1635 Vlissingen
Overleden 27 maart 1676 Straat van Gibraltar
Beroep Scheepskapitein
VIAF [1]

Biografie

Kapitein hij de admiraliteit in Zeeland. Vermoedelijk een zoon van Cornelis Loncq, kapitein in de vloot van diens bloedverwant Hendrik Cornelisz. Loncq, generaal van de Westindische Compagnie, waarmee in 1630 Pernambuco (Brazilië) werd veroverd. Hendrik Loncq was evenals andere bekende leden van de familie, geboortig uit Roosendaal in Noord-Brabant.

Simon Loncq werd in 1665 kapitein bij de admiraliteit in Zeeland. Hij commandeerde in dat jaar het jacht 'De Visser' in de vloot onder Van Wassenaar van Obdam tijdens de slag bij Lowestoft en later in dat jaar de `Sphaera Mundi' onder C. Tromp en De Ruyter. In 1666 en 1667 voerde hij het bevel over de 'Westcappel' in de scheepsmacht waarmee Abraham Crijnssen Suriname veroverde. In 1672 was hij kapitein op het fregat 'Delft' tijdens de slag bij Solebay en het jaar daarop nam hij op hetzelfde schip deel aan de tweede slag op Schoonevelt en wellicht ook aan die bij Kijkduin. In 1674 was hij aanwezig in de vloot waarmee C.Tromp de expeditie naar de Franse westkust ondernam. Twee jaar later werd hij, terwijl hij op het fregat 'Tholen' (18 stukken) samen met twee Spaanse oorlogsschepen een aantal Zeeuwse en andere koopvaarders konvooieerde, aangevallen door Jean Bart en vier andere Duinkerker kapers. Nadat de Spanjaarden waren gevlucht, werd de `Tholen' geënterd. In het daarop volgende gevecht van man tegen man sneuvelde Loncq.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

J.A. v.d. Kooij

Literatuur

  • Albertinus, De familie Loncke, 48-68.