Scheldebouw

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scheldebouw
Scheldebouw in Middelburg, foto Website Scheldebouw

Bedrijf voor de productie van gevelbekleding. Scheldebouw maakt aluminium gevels, binnenwanden en daken. Thans is Scheldebouw onderdeel van de Permasteelisa Group. Het bedrijf is gevestigd aan de Herculesweg in Middelburg en telt enkele honderden werknemers. Er is ook een vestiging in Heerlen. In het buitenland zijn er vestigingen in Londen en Warschau.

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

Scheldebouw maakte aanvankelijk onderdeel uit van het scheepsbouwbedrijf [De Schelde], dat sinds de negentiende eeuw was gevestigd in Vlissingen. Scheldebouw werd in 1923 opgericht en maakte producten van lichtmetaal, zoals schoorstenen voor schepen.

In 1958 werd in samenwerking met een Rotterdams architectenbureau het aparte dochterbedrijf de NV Scheldebouw opgericht en gevestigd in Rotterdam. Het bedrijf werd gesticht voor de productie van lichtmetalen producten zoals aluminium, e.d.. die vooral in de bouw steeds meer toepassing kregen. De Schelde zelf beschikte op dat moment al over een eigen lichtmetaalafdeling, waardoor de productie in het nieuwe bedrijf snel kon worden opgestart. Het maatschappelijk startkapitaal bedroeg 300.000 gulden.[1] Naast gevelproducten produceerde Scheldebouw ook aluminium meubels (voor in marinejachten), gevechtsvoertuigen voor het leger (in samenwerking met DAF) en opbouw voor militaire voertuigen.

Sanering in de scheepsbouw

Vanaf het einde van de jaren zestig vond er een geleidelijke sanering plaats in de internationale scheepsnieuwbouw. Het leidde tot dalende winsten en verlies aan werkgelegenheid. Moederbedrijf De Schelde probeerde via dochtermaatschappij Scheldebouw daarom nieuwe markten in de bouwwereld binnen te halen. Het leidde tot grote opdrachten als het kantoorgebouw van Philips, het PTT-kantoor in Den Haag en de verbouwing van Schiphol. Erg winstgevend waren deze prestigieuze projecten echter niet.

In 1978 werd de afdeling aluminiumproducten verplaatst industrieterrein Arnestein in Middelburg. Daar werden de gebouwen van het failliete bedrijf Alga overgenomen.[2] De orderportefeuille was op dat moment voor de komende drie jaar gevuld, onder andere met de bouw van aluminium scheepsmeubilair en van aluminium shelters voor de Koninklijke Landmacht.

In de conjunctureel moeilijke jaren tachtig bleef de werkgelegenheid bij Scheldebouw op peil. Er werkten op dat moment ruim 200 werknemers bij het bedrijf. Defensie was een belangrijke opdrachtgever voor het bedrijf.

Permasteelisa

In de jaren negentig werd het voor moederbedrijf De Schelde steeds moeilijker te overleven. Als gevolg daarvan werd het dochterbedrijf Scheldebouw - op dat moment ook niet meer winstgevend door de ingestorte markt in G.B. - afgestoten en moet Scheldebouw zelfstandig verder. Scheldebouw werd daarna onderdeel van het Permasteelisa-concern, een van oorsprong Italiaans bedrijf, dat is uitgegroeid tot de grootste gevelbouwer ter wereld. In Middelburg komt het hoofdkantoor van de Noordwest-Europese tak van het concern.

Onder de paraplu van Permasteelisa bloeide Scheldebouw op. Het specialiseerde zich op gevelbouw en er werden grote opdrachten binnengehaald, zoals voor gevelbouw in het Londense havengebied, gevels voor de TU Delft, de Mondriaantoren in Amsterdam, de Hoftoren in Den Haag en de renovatie van het WCT in Den Haag. De omzet steeg na de eeuwwisseling tot boven de 100 miljoen gulden per jaar.[3] De werkgelegenheid neemt toe tot ongeveer 350 werknemers, al werkt zo'n 40% op tijdelijke contractbasis.[4]

Hoogste gebouw Europa

Ondanks de goed geordende orderportefeuille had ook Scheldebouw geleidelijk last van de crisis. Het bedrijf probeert dat enigszins te compenseren door nieuwe orders te bemachtigen in Oost-Europa.[5] In 2006 verwierf het de opdracht voor de bouw van de gevelbedekking voor het grootste ziekenhuis van Londen. In 2012 bouwde Scheldebouw mee aan het hoogste gebouw van Europa, the Shard in Londen.[6]

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Noten