Sarika (eigenlijk Charlotte) Góth

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Sarika (eigenlijk Charlotte) Góth
S Goth.jpg
Kunstschilder Sárika Góth woonde en werkte in "De Goutsblomme" aan de Markt te Veere. Foto: PZC, 8-1961. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 129575.
Geboren 29 maart 1900 Wenen
Overleden 1 april 1992 Veere
Beroep Schilderes
VIAF Sarika (eigenlijk Charlotte) Góth

Biografie

Schilderes. Dochter van de Hongaarse kunstschilder Maurice (Móritz of Móric) Góth. Ging als kind in Florence naar school. Vluchtte in 1914 met haar ouders vanuit Bretagne naar Nederland en verbleef er te Westkapelle en Sluis. Kwam in contact met de kunstenaar Jan Toorop die haar aanraadde naar Domburg te gaan. Daar was rond 1915 een kunstenaarscentrum gevestigd waar ook Mondriaan, Jan Sluyters, Arthur van Schendel en Eduard Verkade kwamen. Zij kon het goed vinden met Van Schendel en het was in die tijd dat zij ontdekte dat zij wilde schilderen. Zij bezocht de academie in Den Haag, kreeg les van Hans Hofmann in München en André Lhote in Parijs. Vanaf 1927 woonde zij in Amsterdam, maar sinds 1950 werkte zij ook elk jaar in Veere. Tot haar zestigste hield zij zich voornamelijk bezig met portretschilderen en -tekenen. Vooral kinderkopjes in zachte tinten geschilderd. Nadien is zij overgegaan tot het schilderen van stillevens in pasteltinten en het maken van collages. Zij woonde afwisselend Veere in het huis ‘de Goutsbloeme’ aan de Markt en in Amsterdam. Ook hield zij zich bezig met het verzamelen en verhandelen van antiek. Na haar dood werd haar hele collectie geveild. De opbrengst ( 950.000 gulden) kwam ten goed aan het Koningin Wilhelmina Fonds voor de kankerbestrijding.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

A.J.B., herz. Peter Sijnke (2011).

Literatuur

  • Scheen I, p. 390.
  • Kunst uit Zeeland.
  • Francisca van Vloten, En het leven droom: de kunstenaarsfamilie Góth (Middelburg 1992)
  • Francisca van Vloten, Een onbarmhartig mooi erfdeel: de Nederlands-Hongaarse kunstenaarsfamilie Góth (Vlissingen 2000).
  • Sárika Goth [Documentatiemap], Zeeuwse Bibliotheek