Sam van 't Westende

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Sam van 't Westende
Sam van 't Westeende.jpg
Sam van 't Westende (2014), foto: Andre de Heus, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 20 okt. 2014, pag. 41.
Geboren 6 augustus 1991 Vlissingen
Beroep judoka
VIAF [1]

Judoka, afkomstig uit Vlissingen.

Jeugd

Sam van 't Westende begint op zesjarige leeftijd, samen met zijn twee jaar jongere zusje Tess, met judo bij sportschool Geelhoed in Oost-Souburg. Al snel blijkt zijn talent voor deze sport.[1]

Omdat hij bij sportschool Geelhoed te weinig tegenstand ervaart van leeftijdsgenoten, stapt hij in 2003 over naar de sportschool van mannenbondscoach Chris de Korte in Hoogvliet. Hij gaat daar drie keer per week trainen.

Zijn vader brengt hem al snel naar wedstrijden door heel Nederland.

Landelijke titels

Op veertienjarige leeftijd wint Sam van 't Westende zijn eerste nationale prijs. Op het NK tot 15 jaar (2003) behaalt hij zilver.

Zijn overstap naar Rotterdam leidt tot een stimulans voor zijn judocarrière. Zo wordt Sam van 't Westende drie keer in successie kampioen van Nederland. Een keer in de categorie tot vijftien jaar en twee keer in de onder zeventien.

Bij de aspiranten judoot Sam van 't Westende ook internationale wedstrijden. In 2006 wordt hij zevende op het Europees kampioenschap. Daarna wint hij verschillende medailles op de NK's en op internationale toernooien.

Senioren

Vanaf 2010 judoot Sam van 't Westende mee bij de senioren. In deze hoogste categorie wint hij in 2012, 2013 en 2015 de nationale titel (onder 73 kilo).[2]

Sam van 't Westende in finale NK 2013, foto: Robin Utrecht/ANP, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 21-10-2012, pag. 41.

Verder behaalt hij diverse ereplaatsen bij verschillende Europese open kampioenschappen en neemt hij ook deel aan Grand prix en Grand slam toernooien. In de zomer van 2015 maakt Sam van 't Westende zijn debuut op het WK in Astana.

Sam van 't Westende staat op dit moment vijftigste op de wereldranglijst. Zijn doel is zich te kwalificeren voor voor de Olympische Spelen in Tokyo van 2020.

Naast het judo

Sam van 't Westende volgt de opleiding commerciële economie aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen. Vanwege zijn topsportbestaan, waarin veel tijd moet worden ingeruimd voor training en het spelen van wedstrijden, mist hij regelmatig lessen. Hij hoopt in 2016 af te studeren.

Auteur

Wim van Gorsel, 2016

Bronnen

Sites

Noten