Ronny van Poucke

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronny van Poucke
Van Poecke1.jpg
Geboren 10 februari 1957 Oostburg
Overleden 4 oktober 2016 Terneuzen?
Beroep profvoetballer

Ronny van Poucke was een voormalig profvoetballer, afkomstig uit IJzendijke. Hij speelde voor verschillende Belgische profclubs, bijvoorbeeld Anderlecht, Kortrijk, Lierse en Beerschot. Hij kwam vijftien keer uit voor Jong Oranje, waarin hij zeven keer scoorde.

Loopbaan

Yzendijke

Ronny van Poucke begint zijn voetballoopbaan op negenjarige leeftijd in zijn woonplaats Yzendijke, bij de plaatselijke voetbalclub VV IJzendijke. Als zeer getalenteerd spelertje maakt hij al op vijftienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste team van Yzendijke. Korte tijd later wordt Anderlecht-trainer Braems gewezen op de grote kwaliteiten van Van Poucke. Nadat deze de wedstrijd Hoofdplaat-Yzendijke heeft bijgewoond is de Anderlechttrainer overtuigd van zijn kwaliteiten. Ronny van Poucke krijgt een uitnodiging voor een proefwedstrijd. Na deze wedstrijd vraagt Braems zich af waarom Van Poucke nog niet eerder door andere (Nederlandse) clubs is ontdekt.[1]

Anderlecht

In 1973 maakt hij op zestienjarige leeftijd de overstap naar de Belgische topclub Anderlecht, waar hij bij de reserves wordt gestald. In een afscheidswedstrijd voor clubicoon Pol van Himst, in 1975, maakt hij zijn debuut. In de competitie maakt hij dat jaar zijn debuut tegen FC Luik.

Het jaar daarop krijgt Van Poucke meer wedstrijdminuten en weet zelfs acht keer te scoren. Zijn goede prestaties in dat jaar leiden ertoe dat Ajax Van Poucke probeert in te lijven, maar hij kiest er toch voor in Brussel te blijven.[2] In Brussel ondervindt Ronny van Poucke echter zeer veel concurrentie van gevestigde medespelers als Rob Rensenbrink, Peter Ressel en Atilla Ladinsky. Trainer Goethals is bovendien niet scheutig met het inpassen van jong talent.

Zo moet Van Poucke het vooral doen met invalbeurten. Wel maakt hij de winst van de ploeg mee van de Europa Cup voor bekerwinnaars (Europa Cup II) in 1976 (tegen West Ham United) en 1978 (tegen Austria Wien). In 1977 speelt hij de verloren EC II-finale tegen het Duitse HSV en wint met Anderlecht twee keer de nationale beker.

Kortrijk en Lierse

In 1978 verkast Van Poucke naar KV Kortrijk. Hij verovert daar wel een basisplaats en scoort dat jaar vijftien doelpunten. Omdat zijn nieuwe club degradeert, vertrekt hij een jaar later naar Lierse SK, waar hij met de nationaal bekende Erwin Vandenbergh een gevreesd spitsenkoppel vormt.[3] Helaas wordt Van Poucke bij Lierse geconfronteerd met gescheurde enkelbanden en moet hij lange tijd revalideren.

Waterschei en Beerschot

In 1980 stapt Van Poucke over naar Waterschei. Hoewel hij minder aan spelen toekomt scoort hij dat seizoen wel twaalf keer. Na een jaar verhuist Van Poucke echter naar Beerschot uit Antwerpen, dat in de tweede klasse uitkomt.[4] Met Beerschot promoveert Van Poucke dat seizoen (weer) naar de hoogste Belgische Liga, de eerste klasse. In de beslissende wedstrijden maakt Van Poucke belangrijke goals.

Van Poucke krijgt bij Beerschot meer speeltijd, maar in zijn laatste seizoen blijft zijn speeltijd beperkt tot zes optredens. In 1984 verkast Ronny van Poucke daarom opnieuw, dit keer naar derde klasser Louviéroise.

La Louviere en andere clubs

Ronny van Poucke blijft tot 1989 bij Louviéroise, al komt hij in de laatste drie seizoenen nauwelijks nog aan spelen door andere werkzaamheden. In totaal scoort hij zeventig keer voor de club.

Na zijn jaren in La Louviere speelt Van Poucke nog voor KFC Avenir Lembeek en een jaar Sporting Ternat. Bij laatstgenoemde club heeft hij veel last van een knieblessure.

Ronny van Poucke stopt in 1993 - inmiddels 36 jaar oud - definitief met zijn carrière als voetballer. Hij speelde vijftien keer voor Jong Oranje. Hierin scoorde hij zeven keer.

Boek

In 1980 is er een boek over Ronny van Poucke uitgekomen. In dit werk 'Voetballen is mijn leven', geschreven door Antoine van Quekelberghe, worden hoogte- en dieptepunten uit het leven van Ronny van Poucke weergegeven. Tevens komen in dit boek vele bekende figuren uit de voetbalwereld aan het woord over Ronny van Poucke.

Trainer dameselftal

In 2012 werd Ronny van Poucke trainer van het dameselftal van IJzendijke. Met dit team promoveerde hij in 2013 naar de eerste klasse. Een jaar later stapte hij op als trainer.[5]

Overlijden

Op 4 oktober 2016 overleed Ronny van Poucke. Hij werd 59 jaar.

Gespeelde wedstrijden en goals als profspeler

Seizoenen Club Duels Goals Competitie
1975/78 Anderlecht 39 19 1e Klasse België
1978/79 KV Kortrijk 33 15 1e Klasse België
1979/80 Lierse SK 25 5 1e Klasse België
1980/81 Waterschei 18 12 1e Klasse België
1981/84 Beerschot 61 23 2e Klasse België
1984/89 Lavouroise 82 70 3e Klasse België
Totaal 258 144

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten