Roggen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Roggen
Rog, bron: Gzen92, Wikimedia

Roggen (Batoidea)

Afgeplatte kraakbeenvissen met grote borst- en buikvinnen. De kieuw spleten liggen aan de onderzijde. In Zeeland komen voor:

Pijlstaartrog (Dasýatis pastináca)

De pijlstaartrog met puntig snuitje, zonder stekels op de huid. Staart met zweepvormig verlengd uiteinde en een gezaagde stekel, die regelmatig wordt afgeworpen, vandaar dat er soms twee te zien zijn, een oude en een nieuwe. De stekel bevat gif organen en een snede veroorzaakt tamelijk zware vergiftigingsverschijnselen bij de mens. Kan tot 2 meter lang worden. De jongen ontwikkelen zich binnen het lichaam van het moederdier en worden geboren bij een lengte van 15 cm. De geneeskrachtige olie die bereid wordt uit de lever bevat veel vitamine A en helpt tegen spierpijn en spit.

Stekelrog (Rája claváta)

De stekelrog met ruwe huid, waarop verspreide achterwaarts gebogen stekels; rijen doorns op de staart. Bij de mannetjes zijn aan de buikvinnen gootvormige uitstulpingen te zien, die bij de paring worden gebruikt om de zaadcellen in het lichaam van het wijfje over te brengen. De eieren zitten in rechthoekige kapsels met vierpuntig verlengde hoeken. In het kustwater en in de estuariën algemeen. In de zomer in zeer ondiep water, waar de voortplanting plaats vindt.

Auteur

-K.F. Vaas