Rico Verhoeven

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Rico Verhoeven
Rico Verhoeven1.jpg
foto: Wikimedia Commons
Geboren 10 april 1989 Bergen op Zoom
Beroep kickboxer en sportschoolhouder
VIAF R. Verhoeven

Kickboxer, afkomstig uit Tholen.

Biografie

Jeugdjaren

Ricardo (Rico) Verhoeven groeit tot zijn dertiende op in Oud-Vossemeer en Tholen. Via zijn voornaam wilde zijn moeder Jacqueline hem vernoemen naar Ricardo (Rico) Tubbs, een personage uit de Amerikaanse tv-serie Miami Vice. Aanvankelijk woonde hij tot zijn zesde bij zijn moeder in Oud-Vossemeer, maar omdat zij teveel problemen had om voor hem en zijn halfzusje te zorgen, groeide hij daarna op in Tholen bij zijn Rotterdamse vader Jos Verhoeven, die hem een harde opvoeding meegaf. Via zijn vader, tweevoudig Nederlands kampioen in kyokushinkai die ook les gaf in het daaraan verwante kickboksen, kwam Rico er ook mee in aanraking. Daarnaast is Rico ook actief als voetballer (bij Vosmeer), basketballer en breakdancer.

Talent

Op zesjarige leeftijd vocht Rico zijn eerste partijtjes en door zijn vader Jos werd zijn talent voor kickboksen al snel opgemerkt. Door zijn grove bouw woog Rico op zijn twaalfde al 75 kilo en niemand van zijn leeftijdgenoten wilde het tegen hem opnemen. Toch dwong zijn vader hem met de sport door te gaan, omdat hij een groot kickbokser in hem zag.

In 2004, op vijftienjarige leeftijd, kwam zijn eerste officiële gevecht tegen een 28-jarige tegenstander. Rico Verhoeven sloeg hem knock-out. Een paar weken later, in Vlissingen, presteerde hij hetzelfde tegen een nog oudere tegenstander.

Zijn debuut op het hoogste niveau (Japanse K-1) maakte Rico Verhoeven vier jaar later. Als invaller versloeg hij een Japanse tegenstander. Toen hij doorging naar de volgende ronde stak zijn vader daar een stokje voor en simuleerde een blessure bij zijn zoon. Hij wilde hem beschermen tegen een oudere, ervaren tegenstander, die hem alle hoeken van de ring zou laten zien en de zin in de sport zou laten bederven.

Op weg naar de top

Na zijn kennismaking met de internationale kickbokselite nam de gerenommeerde Zevenbergse kickbokstrainer Dennis Krauweel in 2006 de training van zijn vader over. Hij bereidde Rico voor op zijn laatste stap naar de top. Zijn vader Jos dwong zijn zoon tegelijkertijd zijn MBO-studie business management af te maken.

De echte doorbraak naar de top kwam eind 2013. Bij de nieuwe Amerikaanse kickboksfederatie GLORY versloeg Verhoeven onder andere Peter Aerts en kroonde zich een half jaar later tot wereldkampioen zwaargewicht, een titel die hij vier jaar later, en zeven titelgevechten verder nog steeds bezat. Trainingen met Tyson Fury, wereldkampioen boksen, droegen bij aan deze zegereeks.

De eerste mondiale titel behaalde Rico Verhoeven op 21 juni 2014 in Los Angeles in een gevecht tegen de Roemeen Daniel Ghiță. De jury was unaniem in haar oordeel en de Zeeuw mocht de op dat moment vacante titel opeisen. In de jaren daarna versloeg hij in nieuwe titelgevechten ook Errol Zimmerman uit Curaçao (knock-out), de Roemeen Benjamin Adegbuyi (unanieme beslissing), opnieuw Adegbuyi (knock-out), de Kroaat Mladen Brestovac (unanieme jurybeslissing), de Braziliaan Anderson Silva (knock-out) en de Belg Jamal Ben Saddik, bijgenaamd "De Beer van Borgerhout", eveneens in een technische knock-out. In juni 2018 verdedigde Rico Verhoeven zijn wereldtitel opnieuw met succes. In een gevecht met zijn oude rivaal Mladen Brestovac, was hij de Kroaat, in Birmingham, op punten ruim de baas. Op 29 september 2018 verdedigde hij zijn titel met succes voor de achtste keer op rij. Een record in de geschiedenis van het Glory-kickboksen (bestaat sinds 2012).

Het bekendste titelgevecht was op 10 december 2016 tegen de Nederlandse uitdager Badr Hari. In de media werd het duel de clash tussen ‘goed’ en ‘slecht’ genoemd. Dit gevecht eindigde in een overwinning op punten voor de Zeeuw.

Vanaf 2018 werd er gesproken over een nieuw gevecht tussen de twee kemphanen.[1] Een gevecht dat er kwam op 21 december 2019 en waarin Verhoeven opnieuw succesvol zijn wereldtitel verdedigde. Op 23 oktober 2021 wist hij voor de tiende opeenvolgende maal zijn wereldtitel te verdedigen in zijn tweede treffen tegen Jamel Ben Saddik. Die bezorgde hem een lastige eerste ronde, waarbij Verhoeven een zicht belemmerende wond onder zijn oog opliep. De zichtbaar fittere Verhoeven wist in de volgende ronden Ben Saddik zoveel treffers uit te delen dat de scheidsrechter in de vierde ronde tot een technische knock-out besloot.

Glory Titelverdedigingen
Datum Resultaat Opponent Evenement Locatie Methode Ronde Tijd
21-06-2014 Overwinning Daniel Ghiță Glory 17: Los Angeles Inglewood, Californië, USA Unanieme jurybeslissing 5 3:00
Titelverovering
06-02-2015 Overwinning Errol Zimmerman Glory 19: Virginia Hampton, Virginia, USA TKO (knieblessure) 2 2:17
05-06-2015 Overwinning Benjamin Adegbuyi Glory 22: Lille Rijsel, Frankrijk Unanieme jurybeslissing 5 3:00
04-12-2015 Overwinning Benjamin Adegbuyi Glory 26: Amsterdam Amsterdam KO 1 2:12
12-03-2016 Overwinning Mladen Brestovac Glory 28: Paris Parijs Unanieme jurybeslissing 5 3:00
09-09-2016 Overwinning Anderson Silva Glory 33: New Jersey Trenton, New Jersey, USA TKO (3 KD) 2 2:57
09-12-2017 Overwinning Jamal Ben Saddik Glory 49: Rotterdam Rotterdam TKO 5 1:10
02-06-2018 Overwinning Mladen Brestovac Glory 54: Birmingham Birmingham, VK Unanieme jurybeslissing 5 3:00
29-09-2018 Overwinning Guto Innocente Glory 59: Amsterdam Amsterdam Unanieme jurybeslissing 5 3:00
21-12-2019 Overwinning Badr Hari Glory 74: Arnhem Arnhem TKO 3 0:57
23-10-2021 Overwinning Jamal Ben Saddik Glory Collision 3: Arnhem Arnhem TKO 4 2:24

Persoonlijk

Verhoeven is getrouwd met Jacky Duchenne en heeft twee dochters en een zoon. Hij woont inmiddels in het Brabantse Halsteren, waar hij een eigen fitnesscentrum (RV Sports) beheert. Na een aantal financieel magere jaren begonnen de inkomsten na zijn eerste wereldtitel in 2014 langzaam binnen te druppelen. Niet alleen via het prijzengeld voor de wedstrijden, maar ook als uithangbord bij een aantal commerciële deals, bijvoorbeeld met Jaguar Land Rover Knook uit Breda. Ook is hij bezig met de ontwikkeling van een eigen kledinglijn.

Na zijn actieve sportcarrière wil hij graag als acteur aan de slag. Een eerste begin van zijn filmcarrière is er al. zo speelde hij in 2015 al bijrollen in de series 'Bluf' en 'Vechtershart.' In 2018 was hij te zien in de film 'Kickboxer: Retaliation' en had hij een gastrol in 'De Film van Dylan Haegens'. In 2020 speelde hij een gastrol als gevangenisbewaker in 'Undercover'

In 2017 verscheen van de hand van schrijver Leon Verdonschot de biografie "Rico." Het boek werd een commercieel succes.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018, herz. 2021

Bronnen

Sites

Literatuur

Leon Verdonschot, Rico, (Amsterdam, 2017)

Noten