Rick van Drongelen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Rick van Drongelen
Van Drongelen1.jpg
foto: Omroep Zeeland, 19 december 2015
Geboren 20 december 1998 Axel
VIAF [1]

Profvoetballer van Hamburger SV (HSV) in Duitsland, afkomstig uit Axel. Rick van Drongelen is een linksbenige centrale verdediger.

Loopbaan als profvoetballer

Sparta

Rick van Drongelen begon zijn voetbalcarrière in zijn woonplaats, bij de vv Axel. Via Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) kwam hij daarna terecht in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Zijn eerste profcontract tekende hij op 25 januari 2015.

In het seizoen 2015/2016 kwam Rick van Drongelen bij de eerste selectie. Een paar maanden later, op 4 december 2015, maakte hij zijn officiële debuut voor het eerste elftal tegen Volendam (3-1 winst). Zijn eerste basisplaats volgde twee weken later, tegen MVV Maastricht (6-0 winst).[1]

Op 21 april 2016 scoorde Van Drongelen zijn eerste goal in het betaalde voetbal. Hij scoorde de 1-1 in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen MVV. Hij werd daarmee tegelijkertijd de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van Sparta.

In zijn eerste seizoen bij Sparta kwam Van Drongelen tot 15 wedstrijden. Met Sparta wist hij dat seizoen ook kampioen te worden in de Jupiler League. Zijn contract bij Sparta werd hierna verlengd tot medio 2019

In zijn tweede seizoen in de hoofdmacht van Sparta maakte Rick van drongelen zijn debuut in de eredivisie. Dit gebeurde op 7 augustus 2016 tegen Ajax. Hij groeide dat seizoen daarna uit tot een vaste waarde bij de Rotterdammers en kwam tot 34 officiële wedstrijden. In de beker reikte Sparta dat seizoen tot de halve finales. Dat was de beste prestatie voor de club sinds 2004.

Rick van Drongelen kwam in de competitie in totaal 46 keer uit voor Sparta, waarvan 31 keer in de eredivisie. Hij scoorde daarin eenmaal.

HSV

Het goede spel van Rick van Drongelen bleef niet onopgemerkt. Tal van gerenommeerde binnenlandse en buitenlandse clubs volgden de jonge Zeeuw en joegen op zijn handtekening. Uiteindelijk tekende de Axelaar voor HSV Hamburg in de Duitse Bundesliga. Hier tekende hij in augustus 2017 een contract dat hem tot medio 2022 aan de Hamburgse club verbond. De transfersom bedroeg om en nabij de 3 miljoen euro.[2]

Het eerste seizoen bij HSV verliep redelijk voor Van Drongelen. Regelmatig staat hij in de basis, maar er is ook blessureleed voor de jonge Zeeuw.[3] Met zijn nieuwe club HSV gaat het minder goed. De club degradeert na een verblijf van maar liefst 55 jaar uit de Bundesliga.[4]

Oranje

Op 13 februari 2015 debuteerde Rick van Drongelen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland voor Oranje onder 17. Een paar maanden later, in mei 2015, maakte hij zijn debuut voor Oranje onder 18. Hierbij was hij tevens aanvoerder. Weer een maand later debuteerde Rick van Drongelen op en tegen Gibraltar (9-0 winst) in Oranje onder 19. Zijn debuut voor Jong Oranje maakte Rick van Drongelen in september 2017.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten