Reimerswaal, Slag Bij

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Reimerswaal, Slag Bij

Op 29 januari 1574 ondernam Requesens een laatste poging tot ontzet van Middelburg. Onder Sancho d'*Avila zouden 30 grote schepen de Westerschelde afvaren, terwijl een 70 kleinere smakken met troepen en voorraden onder De Glimes en Romero, vanuit Bergen op Zoom langs de Oosterschelde Walcheren moesten zien te bereiken. Oranje, die naar Zeeland was gekomen, had zijn vloot even eens in tweeën gesplitst. De Westerschelde werd bewaakt door 40 schepen onder Cornelis Claasz.; onder Lodewijk van Boisot en De Moor werden een 70 schepen belast met de verdediging van de route langs de Oosterschelde. Tegen het advies van De Glimes in, beval Romero de vloot uit te lopen. Bij Reimerswaal kregen de scheepsmachten elkaar op 29 januari in zicht. Met opkomen de vloed en noordwesten wind viel Boisot, die zijn vloot in drie eskaders had verdeeld, de Spanjaarden aan. Hij had zijn hele bemanning aan dek opgesteld, klaar om te enteren. Het geschut- en musketvuur uit het schip van De Glimes bezorgde hem zodoende zware verliezen; hemzelf werd een oog uitgeschoten. Zijn schip liep nu groot gevaar door de Spanjaarden geënterd te worden. Andere Zeeuwse schepen klampten het Spaanse admiraalsschip aan. Jasper Leynsen slaagde erin De Glimes' vlag naar beneden te halen en Boisot liet onderdeks een paar tonnen buskruit opblazen en dwong zo de Spanjaarden zijn schip te verlaten. De Spaanse achterhoede hield zich ondertussen op afstand en nam slechts met geschutsvuur deel aan de verwarde strijd van schip tegen schip. Nadat De Glimes was gesneuveld en Romero over boord was gesprongen om zich, door de modder wadend, te melden bij Requesens, die vanaf de Tholense dijk het gevecht had gadegeslagen, vluchtten de Spanjaarden naar Bergen op Zoom terug. Tien schepen werden door de Zeeuwen veroverd, andere werden in de grond geschoten, verbrandden of liepen vast. d'Avila had inmiddels zijn kansen om het bijkans onbeschermde Vlissingen - Claasz.' schepen waren niet gereed - aan te vallen, voorbij laten gaan. Op het vernemen van de nederlaag bij Reimerswaal trok hij zijn schepen naar Antwerpen terug. In februari 1574 viel Middelburg in handen van de opstandelingen.


AUTEUR

?


LITERATUUR

's-Gravesande, Tweede eeuwgedachtenis. Swalue, De daden der Zeeuwen. Knoop, Krijgs- en geschiedkundige geschriften I, De eerste scheepsstrijden. Van Vloten, Middelburgs beleg. Ter Gouw, Zeegevecht bij Vlissingen. Schaberg, Scheepsstrijd bij Roemerswaal.


AFBEELDING

Een beslissende fase in de opstand tegen Spanje: een Geuzenvloot verslaat de Spanjaarden bij Reimerswaal en voorkomt aldus het ontzet van Middelburg.