Piet Apers

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Apers
Piet Apers.jpg
Piet Apers op 90-jarige leeftijd. Bron: zeeuwsweerzien.nl, 2020.
Geboren 1930 Zuiddorpe
Beroep Leraar, raadslid en wethouder gemeente Axel

Biografie

Achtergrond

Piet Theodorus Antonius Maria Rudolf Apers groeide op in een katholiek gezin in Zuiddorpe. Na de lagere school en de ULO volgde hij de kweekschool te Dongen. In 1953 startte Piet Apers zijn onderwijsloopbaan als invaller aan de openbare lagere school in Overslag. Daarna verkaste hij naar de R.K. lagere school te Koewacht. In 1959 verhuisde hij naar de RK Lagere Technische School St. Bernard in Hulst (vanaf 1984 ‘De Rietvliet’); eerst als leraar muzikale vorming, later zou hij ook les gaan geven in de algemeen vormende vakken. Naast zijn lesgevende taken was hij ook coördinator van culturele evenementen, lid en voorzitter van de evenementencommissie, ceremoniemeester bij officiële gelegenheden, medeverzorger van de gebedsdiensten en voorzitter van de medezeggenschapsraad van De Rietvliet. Piet Apers verliet in 1991, na een dienstverband van bijna veertig jaar, het onderwijs en maakte daarbij gebruik van de VUT-regeling.

Politiek: 'Burgemeester van Koewacht'

Naast zijn leraarschap was Piet Apers ook politiek actief. Sinds 1970 was hij lid van de gemeenteraad van Axel. Eerst voor Gemeentebelang, vanaf 1972 voor de VVD. Na een inwerkperiode van vier jaar nam hij veertien jaar lang, van 1974 tot 1988, het wethouderschap op zich. Een zwarte bladzijde uit deze periode was wel zijn ontslag als wethouder in februari 1988. Het declaratiegedrag van de wethouder, waarin hij ervan beschuldigd werd teveel kilometers te declareren, leidde uiteindelijk tot zijn ontslag. Apers had daarbij het gevoel dat burgemeester Hack hem liet vallen na een door het CDA en PvdA ingediende motie van wantrouwen. Na de verkiezingen van 1990 werd Piet Apers fractievoorzitter van de VVD in Axel. Hij bleef zitting houden in de raad tot en met 2002. Op 1 januari 2003 ging de gemeente Axel op in de nieuwe gemeente Terneuzen. Piet Apers was intussen 72 jaar en stelde zich niet opnieuw beschikbaar voor een raadszetel. In totaal maakte Apers 32 jaar deel uit van de Axelse gemeentepolitiek. Het leverde hem de onofficiële titel ‘Burgemeester van Koewacht’ op.[1]

Vrijwilligerswerk

Naast zijn leraarschap en zijn politieke carrière was Piet Apers in zijn vrije tijd volop actief als bestuurder voor het Rode Kruis, de kerk, de VVV, Veilig Verkeer Nederland, de gehandicapten- en zwakzinnigenzorg, de ouderenzorg, de voetbalvereniging en de wieler- en supportersclub. In zijn woonplaats Koewacht was hij dirigent van het plaatselijke ouderenkoor en voorzitter van de werkgroep Meikermismarkt en van de plaatselijke dodenherdenking.

Prijzen/eretekens

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 1991, vanwege zijn grote verdiensten voor het onderwijs en de samenleving.
  • Gouden Erpel, 2002, van de plaatselijke ondernemersvereniging Axclusief vanwege zijn langdurige inzet voor de Axelse gemeenschap.

Trivia

Piet Apers was getrouwd met Dini. Samen hadden ze drie zonen en een dochter.

Bronnen

Literatuur

Auteur

-W. van Gorsel, 2022

Noten