Petrus Jacobi de Capella

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Petrus Jacobi de Capella
Capella Westmonsterkerk 1273.jpg
De Westmonsterkerk op de Markt in Middelburg, waar De Capella vanaf 1505 benoemd werd, affiche, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 1273
Geboren ca. 1475? ?
Overleden ca. 1525 ?
Beroep Priester, kanunnik van St.-Maarten of Westmonster (Markt) te Middelburg, deken van de collegiale kerk te Kapelle (Zuid-Beveland)

Biografie

In 1504 werd Petrus Jacobi de Capella of Petrus Jacobszoon de Capella (ook wel Van Capelle of van Kapelle genoemd) door Petrus van Capelle, waarschijnlijk een bloedverwant, benoemd tot kapelaan te Oost-Souburg. Na deze benoeming ontstond er een geschil over het collatierecht met Anna van Bourgondië, die een van haar bloedverwanten benoemde: Jacob van Bourgondië. De scheidsrechters Joannes van Zijl, deken van Zandenburg, en Joannes van Wemeldingen stelden de abt als collator in het gelijk. Omwille van de vrede deed Petrus van Kapelle echter afstand van dit kapelaanschap en verkreeg in 1505 een benoeming aan het St.-Andreas-altaar in de Westmonster te Middelburg alsmede het pastoraat van Welzinge (St.-Martinus), een zeer kleine gemeenschap, waarvan hij binnen een jaar weer afstand deed. Door de dood van Joannes van Zijl, kapitteldeken van de collegiale kerk van Kapelle, werd hij diens opvolger. Ook deze benoeming werd een rechtzaak, maar magister Petrus zegevierde en werd de nieuwe deken van Kapelle. In 1515/16 werd hij kanunnik van St.-Maarten te Middelburg, maar in 1520/21 deed hij afstand. Vermoedelijk zal hij te Kapelle geresideerd hebben.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-C.P.M. Holtkamp

Literatuur

-Grijpink, Register op de parochieën I.

-N.N.B.W. VI.