Paul Arntzenius

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken

{{InfoboxPersoon

| afbeelding =
Paul Arntzenius.jpg

| naam = Paul Arntzenius | onderschrift = | geboortedatum = 20 mei 1883 | geboorteplaats = Den Haag | overlijdensdatum = 4 januari [[1965] | overlijdensplaats = Den Haag | beroep = Schilder | VIAF = Paul Arntzenius }}

Biografie

Achtergrond

Paul Arntzenius werd geboren als enig mannelijk kind van een drieling. Zijn moeder stierf kort na de geboorte van haar drie kinderen. De moederloze drieling vond bij de naast hen wonende kunstschilder Willem Bastiaan Tholen een tweede ouderlijk thuis. De invloed van Willem Bastiaan Tholen op de geestelijke ontwikkeling van Paul Arntzenius is belangrijk geweest. Dit geldt ook voor zijn vader, Abraham Arntzenius, griffier van de Tweede Kamer, die een tweede huwelijk sloot met de zuster van kunstschilder Willem Witsen.

Opleiding

Omdat zijn vader niet wilde dat zijn zoon kunstschilder zou worden volgde Paul Arntzenius de tuinbouwschool in Wageningen, waarvan hij op 17-jarige leeftijd zijn diploma haalde. Daarna, tussen 1901 en 1903, volgde Paul Arntzenius echter toch de Haagse Academie voor beeldende kunsten en ging hij in de leer bij Willem Bastiaan Tholen. Met hem trok Paul Arntzenius vaak al schilderend Nederland door, onder andere naar Zeeland (Veere en Domburg). Op een van die tochten leerde hij zijn latere vrouw kennen, de dochter van de burgemeester van Veere, Buys Ballot.

Kunststijl

Paul Arntzenius had grote bewondering voor en liet zich inspireren door schilders als Millet, Daubigny, Corot, Boudin, Bovin en Fantin Latour. Hij schilderde vooral portretten, stillevens en landschappen. Verder aquarelleerde hij regelmatig. Een groot deel van zijn werken ging tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het bombardement van Bezuidenhout in 1945 verloren. Het werk van Paul Arntzenius werd diverse keren bekroond, onder andere met de Jacob Marisprijs in 1949.

Tentoonstellingen

De werken van Paul Arntzenius werden ondertussen uitgebreid tentoongesteld. In Nederland, maar ook bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Momenteel (2023) zijn ze onder andere te zien in het Kunstmuseum Den Haag, Museum Gouda, het Singer Museum en in de Rijkscollectie.

Verzamelaar

Naast schilder was Paul Artzenius ook een kunstverzamelaar, met name van werken uit de Haagse school en de Franse school van Barbison.

Prijzen/eretekens

  • Jacob Marisprijs, 1949, een kunstprijs die door de Haagse salon in de Pulchri Studio aan Haagse kunstenaars werd uitgereikt.

Bronnen

Literatuur

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten