Pabo erotiek

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Pabo erotiek

Postorderbedrijf in erotische artikelen in Walsoorden. Pabo was onderdeel van het Duitse Erotiekconcern Beate Uhse.

BU, voorheen Pabo in Walsoorden, foto: C. Schelstraete, 2018, bron: pzc.nl

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

Het erotiekbedrijf Pabo - een verbastering van de twee namen van de twee oprichters - ontstond in 1984. Oprichters waren de Hulster broers Patrick en Adrie Boddaert, die voortborduurden op de succesvolle exploitatie van een 06-sexlijn.

Het bedrijf Pabo ontstond eigenlijk op de zolder van het huis van de familie Boddaert. Na enige tijd verhuisden de broers naar een pand aan de Houtmarkt in Hulst. Op de benedenverdieping was de winkel, boven het kantoor. De omzet bedroeg 87.000 gulden. De zaken gingen daarna zo goed dat twee jaar later al een winkel in Sluis kon worden geopend. De winkel aan de Houtmarkt in Hulst verhuisde korte tijd later naar de Gentsestraat en het magazijn naar de Beestenmarkt.

In 1989 werd de voormalige huishoudschool als thuisbasis in gebruik genomen en werden de winkels afgestoten. Pabo concentreerde haar activiteiten volledig op de catalogus, waaruit besteld kon worden. Intussen bedroeg het aantal personeelsleden 25 en was de omzet gestegen naar 8 miljoen gulden.

Walsoorden

In 1992 verhuisde Pabo naar Walsoorden en werd een van de grootste werkgevers van Zeeuws-Vlaanderen.[1] Er werkten inmiddels honderden mensen bij het bedrijf. Zeven jaar later, in 1999, werd het zeer succesvolle bedrijf overgenomen door het Duitse erotiekconcern Beate Uhse.[2] De omzet bedroeg toen 48 miljoen euro.

Naast de vestiging in Walsoorden had Pabo via overnames inmiddels ook vestigingen verworven België, Frankrijk, Oostenrijk en Engeland. Later kwam daar ook nog de Verenigde Staten bij. De vestiging in Walsoorden fungeerde echter steeds als hoofdkantoor.

Neergang

Na de komst van internet - waarop gratis sex te zien was - daalden de verkopen sterk en kwam het bedrijf in de problemen. Hoewel het aantal vierkante meters verkoop- en kantoorruimte in 2005 nog aanzienlijk was uitgebreid, kreeg een gedeelte van het personeel in 2010 ontslag aangezegd en werd meer en meer ingezet op vrouwelijke klanten (vooral lingerie).[3] Daardoor werd na 2013 weer winst gemaakt. Ook het succes van de erotisch film 'Fifty shades of grey' speelde hierbij een rol, waardoor vooral de verkoop van massageolie en seksspeeltjes sterk toenam.

Faillissement

Uiteindelijk lukte het toch niet om te overleven. In maart 2018 werd voor het bedrijf het faillissement aangevraagd. In een verklaring aan het personeel - ongeveer 170 - werd duidelijk gemaakt dat de reserves op waren. De salarissen over de afgelopen maand konden nog wel worden overgemaakt.

Met behulp van een nieuwe investeerder wordt waarschijnlijk een doorstart gemaakt. Het nieuwe bedrijf (BU, van: Beate Uhse) zal waarschijnlijk werk bieden aan 120 mensen. Ongeveer 50 werknemers krijgen ontslag.

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten