Omoda

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Omoda

Nederlands schoenenbedrijf met hoofdkantoor in Zierikzee. Naast schoeisel verkoopt Omoda ook tassen en accessoires. Inmiddels telt Omoda 19 filialen. Omoda won verschillende prijzen. Zowel in 2011, 2012, 2013 als in 2017 won het de Thuiswinkel Awards in de categorie schoenen. In 2015 won Omoda de GfK-award voor beste schoenenretailer in Nederland.

Omoda in Goes, foto: Website Omoda

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

In 1876 stond de overgrootvader van de huidige eigenaars, de broers Lourus en Wilhelm Verton, ingeschreven als schoenmaker in Burgh. De grootvader van Lourus en Wilhelm merkte dat de schoenenverkoop steeds meer aantrok ten koste van de klompenverkoop en trok er met paard en wagen op uit langs boerderijen om zijn schoenen aan de man te brengen. Wanneer klanten speciale wensen hadden werden die apart thuisbezorgd. Paard en wagen werden geleidelijk vervangen door een tot stationcar omgebouwde T-Ford.

Doorgroei

Lourus Jan Verton, vader van de tegenwoordige eigenaren, opende in 1961 onder de naam Verton Schoenen de eerste schoenenwinkel in Zierikzee. De winkel stond bekend om zijn grote collectie en toonaangevende wijze van presenteren. In 1987 werd er een tweede winkel geopend in Middelharnis. In 1992 volgde Vlissingen, in 1993 Middelburg. Later kwamen er ook nog filialen in Goes (1995), Hellevoetssluis (1998) en Ridderkerk.[1]

Omoda

In het jaar 2000 werd het concept Omoda geïntroduceerd. De naam Omoda verwijst naar een aanbod van een grote collectie schoenen naar de laatste mode. Alle Verton-zaken worden vanaf 2003 gerestyled in Omoda kleuren. Dit betekent dat de schoenen in op luxe en strakke wijze worden gepresenteerd op een manier waarop de laatste modes direct herkenbaar zijn.

Nadat Omoda was gelanceerd werden er nog verschillende zaken geopend. In Bergen op Zoom, Roosendaal, Dordrecht, Gouda, Terneuzen en Breda.

Webshop

Vanaf 2007 begon Omoda met een Webshop: Omoda.nl. Op deze website, uitgevoerd in Omoda-stijl, konden klanten voortaan ook online hun aankopen doen. Sinds 2008 is er ook een Belgische website, sinds 2010 ook een Duitse, sinds 2012 een Franse. Een klantenservice-team zit dagelijks klaar om vragen van consumenten te beantwoorden.

Hoofdskantoor Omoda in Zierikzee, foto: Website Omoda

Nieuw distributiecentrum

In 2013 begon Omoda met de bouw van een nieuw distributiecentrum en hoofdkantoor in Zierikzee. Deze werden in 2014 in gebruik genomen. Tevens werd de eerste buitenlandse winkel geopend: in Antwerpen.[2] In 2014 ging ook de Oostenrijkse website online.

De bedoeling is dat Omoda vanaf 2015 wereldwijd gaat bezorgen via Omoda.com.

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten