Nick van der Lijke

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Nick van der Lijke
Nick van der Velde - Omloop van het Houtland, 24 september 2014 (B152).jpg
Nick van der Velde - Omloop van het Houtland, 24 september 2014 (Bron: Wikimedia Commons, 2014)
Geboren 23 september 1991 Vlissingen
Beroep profwielrenner

De voorheen Middelburgse profwielrenner Nick van der Lijke komt uit voor de Roompot-Nederlandse Loterij wielerploeg. Nick van der Lijke is de kleinzoon van Piet van der Lijke, die eind jaren vijftig profrenner was en zoon van Kjeld van der Lijke, die eveneens profrenner was.

Loopbaan als wielrenner

De talentvolle Nick van der Lijke kwam aanvankelijk uit voor de amateurwielrenploeg De Volharding uit Utrecht. Zijn goede prestaties bij deze ploeg - hij won onder andere de Omloop van Borsele in 's-Heerenhoek - bleven niet onopgemerkt. Zo kon hij op 18-jarige leeftijd in 2009 de overstap maken naar het Rabobank Continental Team. Hij combineert zijn wielercarriere dan nog met een parttime-baan (16 uur) als fietsenmaker.

Rabobank

Zijn eerste jaar bij Rabobank verloopt goed. Zijn beste prestatie levert hij in de Ronde van Normandië, waar hij in de achste etappe een vierde plaats behaald. In 2011 kent Nick van der Lijke een slecht begin. Hij breekt zijn pols, maar is vanaf de zomer weer terug te vinden in de uitslagen. Een jaar later, in 2012, wint Van der Lijke zijn eerste grote wedstrijd, wanneer hij in de Tour de Gironde (U.C.I. 2.2) zegeviert.[1] Een paar weken later is er weer een succesje als hij de bergprijs wint in de Boucles de la Mayenne. Op het NK voor beloften behaalt Van der Lijke vervolgens een verdienstelijke negende plaats. In 2013 trekt Van der Lijke de goede lijn door. Zo wint hij in het voorjaar onder andere in België de Beverbeek Classic (UCI 1.2).[2] In de Ronde van Normandië (U.C.I. 2.2) eindigt hij in het eindklassement op een verdienstelijke veertiende plaats en wordt hij tweede in de Tour de Bretagne en derde in de Tour de Gironde. Op het NK voor beloften wordt hij dat jaar vijfde.

Belkin

Zijn goed presteren leidt er toe dat Nick van der Lijke een profcontract krijgt aangeboden en vanaf 2014 uitkomt voor de Belkin wielerploeg.[3] Omdat de sponsor afhaakt blijft zijn verblijf bij de Belkin-ploeg beperkt tot een jaar. Een jaar met veel ups en downs, waarin Van der Lijke vooral veel nuttige ervaring opdoet.

TeamLottoNL-Jumbo

De Belkin-ploeg gaat in 2015 over naar TeamLottoNL-Jumbo. Deze wielerploeg komt als enige Nederlandse ploeg uit in de World Tour, de hoogste divisie in het wielrennen.

Nick van der Lijke debuteert in 2015 in een grote ronde. Hij rijdt de Giro uit en finisht in het eindklassement op de 86e plaats.[4] Door een val in de Ronde van Groot-Brittannië, waardoor hij zijn sleutelbeen breekt komt dat seizoen niet zo vaak in actie voor Lotto-Jumbo.

Roompot

Ondanks dat Nick van der Lijke zijn contract kan verlengen bij de Lotto-Jumbo-ploeg kiest Nick van der Lijke in 2016 voor Team Roompot. Hij verwacht bij deze nieuw opgerichte ploeg meer voor de eigen kansen te kunnen gaan.[5] Bij Roompot wordt hij ploeggenoot van een andere Zeeuwse renner, Antwan Tolhoek. Op het NK 2016 presteert Nick van der Velden, die intussen in Rotterdam woont, naar behoren. Hij wordt de beste Zeeuw en finisht als 27e.[6] Ook zijn vijftiende plaats in de Ronde van Denemarken dat jaar is een goede prestatie. Hij trekt deze lijn door bij de Tour des Fjords in Noorwegen, waar als derde eindigt in het algemeen klassement achter winnaar Alexander Kristoff en Michael Schar uit Zwitserland.[7] In Parijs-Tours wordt Van der Lijke dat jaar 94e. In 2017 rijdt Nick van der Lijke voor de tweede keer in zijn profbestaan de Amstel Gold Race. Hij finisht op een verdienstelijke 23e plaats. Ook in een andere voorjaarsklassieker laat Van der Lijke zich zien. Na lang in de kopgroep te hebben gezeten eindigt hij in een achteraf toch teleurstellende 71e plaats.[8] In 2018 komt Van der Lijke opnieuw uit in de Amstel Gold Race. Dit keer is het een teleurstelling en moet hij opgeven als gevolg van de naweeen van een bateriële infectie, die hem twee maanden aan de kant hield. Toch rijdt hij een redelijk succesvol jaar met knappe prestaties in onder andere de ronde van Oostenrijk en Noorwegen. Ook wordt hij, evenals in 2017, in Erfurt Europees kampioen achter de derny.[9] 2019 is voor Nick van der Lijke een vergelijkbaar jaar als 2018. Hij behaalt aardige resultaten, zoals een prima 16e plaats in de Waalse Pijl, maar is wel enige tijd uit de roulatie vanwege een hardnekkige schouderblessure. Bovendien moet hij op zoek naar een nieuwe ploeg, omdat Roompot stopt met de sponsoring van de wielerploeg. Hij vindt die in het Deense Riwal-Readynez Cycling Team.[10] Het nieuwe seizoen start echter niet goed voor Van der Lijke. Door ziekte en blessureleed moet hij al vroeg rust nemen.[11] Daarna gooit de corona epidemie in 2020 roet in het eten.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten