Nel Fritz

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Nel Fritz
Fritz 3697.jpg
Huldiging van Nel Fritz na de Nederlandse kampioenschappen turnen van 1958 in het gemeentehuis van Vlissingen, Bron: fotoarchief Prov. Zeeuwse Courant, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 3697
Geboren 4 juni 1937 Vlissingen
Beroep turnster

Pieternella "Nel" Fritz (later Zandee-Fritz) is een voormalig Nederlands turnkampioene uit Vlissingen. Ze deed in 1960 mee aan de Olympische Spelen in Rome.

Loopbaan

Halve finales turnkampioenschappen van Nederland in 1961. Nel Fritz in actie, bron: Wikimedia Commons (foto: E. Koch)

Nel Fritz werd op haar achtste lid van de Vlissingse turnvereniging (VTV). In het begin viel ze nog niet erg op, maar vanaf haar veertiende - ingedeeld bij de dames-junioren - trokken haar sierlijke prestaties steeds meer de aandacht. Aanvankelijk stond Nel Fritz nog in de schaduw van Nel Peeman, de Nederlands kampioene van 1939, maar na het verdwijnen van de hoog-brug en het paard-voltige en de komst van de evenwichtsbalk en brug-ongelijk werd het verschil tussen beiden steeds kleiner.

Nel Fritz vestigde haar naam in Nederland voor het eerste in 1956, toen ze bij districtskampioenschappen in Den Haag kampioen werd van de districten Zeeland, Zuid Holland, Brabant, Limburg en Utrecht. Ook won ze vanaf 1956 bij herhaling in stedenwedstrijden tussen Vlissingen, Middelburg, Goes, Bergen op Zoom en Breda.

In het dagelijks leven werkte Nel Fritz op de tekenkamer van Scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Van haar werkgever kreeg ze veel vrijheid zelf haar trainingen in te delen. Vaak oefende Nel Fritz na haar werk op het strand van Vlissingen.

Nel Fritz werd op 7 december 1958 - samen met Bep Ipenburg - in Haarlem Nederlands Kampioen.[1] Nog nooit was het in Nederland voorgekomen dat twee meisjes beslag legden op de titel.

Van VTV kreeg zij als kado een reistas en die ging mee naar Rome, waar ze in 1960 deelnam aan de Olympische Spelen. In het landenklassement werden de Nederlandse turnsters 14e (341,688 punten), in het individuele klassement werd zij 85e (beste Nederlandse) met een puntentotaal van 67,397. Zij was in Rome actief op de brug met ongelijke leggers (9,000), de evenwichtsbalk (9,000), de vrije oefening (8, 766) en het paardvoltigeren (8,066). Nel Fritz hierover, later: "Ik was geen krachtmens, ik probeerde vaak om gevaarlijke geintjes uit te halen. Dat vond ik spannend."[2]

Nel Fritz oefent op het strand van Vlissingen, 1958, foto: J. Midavaine, Bron: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 123292

Na haar huwelijk met Niek Zandee stopte Nel Zandee-Fritz in 1962 met turnen en ging ze in Ulvenhout wonen. Zij gaf daar ook turntrainingen.

Audiovisueel materiaal

Spectaculaire eindstrijd om de nationale turntitel 1957 voor dames

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bron

Sites

Krantenbank Zeeland, Provinciale Zeeuwse Courant, 1955-2015

Noten